Rymdskräp ger synligt meteoritmax
precis innan solen går upp onsdag morgon

Posted by Erik SM7DZV on 6 juni, 2017 in Nyheter |
(2017-06-06)

Rymdkarta som hjälper till att lokalisera stjärnbilden väduren.
Credit Illustration: Spaceweather.com and Canada’s Meteor Orbit Radar (CMOR)

Spaceweathers nyhetsbrev rapporterar att jorden denna vecka passerar genom ett stråk av dammigt skräp. Varifrån rymdskräpet kommer är det ingen som säkert vet.

Passagen genom område kommer att under dagtid orsaka ett meteorregn eftersom meteoroider kraschar in i de högsta delarna av jordens atmosfär med en hastighet av cirka 39 km/s.

Synligt precis före soluppgången
En meteorradar i Kanada spårar hög aktivitet i stjärnbilden Väduren inte långt från solen. Sceneriet är mestadels osynlig för det mänskliga ögat, men inte helt. Det kan vara möjligt att se några av dessa konstiga meteorer under ett en kort stund just före soluppgången, särskilt den 7 juni när händelsen väntas kulminera. Kolla dagens utgåva av radarkartor och tips på Spaceweather.com.

En metorit i minuten
Detta rymdfyrverkeri inträffar i början av juni varje år, och meteorregn är vanligtvis som störst den 7 juni. Om inte solen bländade ögat skulle det gå att se mer än 60 meteorer per timme, vilket gör det till en av de mest aktiva meteorregnen under året. Ingen vet säkert varifrån Vädursmetoriterna kommer. Vissa astronomer misstänker att de är skräp efter asteroiden 1566 Icarus. En annan kandidat är kometen 96P/Machholz.

/Översättning Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com