Annorlunda orientering:
— Loman och Lindell förklarar hur Rävjakt går till

Posted by Erik SM7DZV on 11 juni, 2017 in Nyheter |

Henrik Lindell stämplar vid en av kontrollerna under rävjakten vid Nyckelviken i Nacka den 18 december.
FOTO © Stina Loman.

— Av Erik SM7DZV —

Detta veckoslut har N3, tredje omgången av rävjägarnas uttagningstävlingar inför EM, avgjorts i Surahammar. Europamästerskapet kommer att avgöras under första halvan av september i Litauen.

Klicka här för resultat av helgens N3-tävlingar.

I år fyller orienterarnas tidning Skogssport 70 år. Orientering går ut på att hitta rätt i obanad terräng, en tävlingsform som är bekant för flertalet skandinaver. I en artikel av journalisten och fotografen Stina Loman presenterade tidningen Skogssport för sina läsare hur den udda tävlingsformen Rävjakt – Radiopejlorientering – går till.  Den som ställer upp i en rävjakt får en blank karta vid starten och får själv pejla och rita in kontrollerna. Först till mål vinner.

Klicka på bilden för att komma till Stina Lomans hemsida.

Artikeln publicerades i början av året i en serie ”Andra sätt att hitta rätt”. Med tillstånd av Stina Loman och av tidningen Skogssport har vi nu glädjen att låta våra läsare ta del av artikeln.

Amatörradionyheterna har valt att lyfta fram några av artikelns tekniska avsnitt samt något om skillnaderna mellan den tämligen okända sporten rävjakt och massrörelsen orientering. Stina Lomans artikel i Skogssport kan i sin helhet laddas ned som pdf-fil. Länk i slutet av vår artikel.

 

Tidningen Skogssports januarinummer
Stina Lomans artikel publicerades i Skogssports januarinummer. Bilderna visar rävjägare undantagslöst klädda i vintermundering. För radioamatörer utan egen erfarenhet av rävjakt torde just den detaljen sakna relevans. Intressant blir i stället beskrivningen av hur det går till i tävlingsformen Rävjakt alias ARDF — Amateur Radio Direction Finding uttytt Radiopejlorientering.

Nyckelviken
Stina Lomans artikel byggde på hennes erfarenheter av en rävjakt den 18 december vid Nyckelviken strax öster om Nacka Forum. Hennes guide under tävlingen var Henrik Lindell. En länk till den aktuella kartan och PA Nordwaegers rapport från tävlingen återfinns i en länk längst ned i denna artikel.

Henrik Lindell beskriver hur jakt på två meter går till

– Man börjar med att ta sig upp på en höjd för att få så bra signal som möjligt, säger Henrik Lindell när han tillsammans med flera andra springer uppför en backe intill parkeringen.

Hörlurarna är på och vintersolen skapar långa skuggor i den lätt snöklädda skogen. Snart stannar alla upp. Det blir tyst och deltagarna börjar pejla, det vill säga riktar sina mottagare åt olika håll.

Henrik Lindell sitter snart på huk och ritar långa streck på den tomma kartan.

– Nu har jag tagit ut riktningarna med hjälp av ljudet, säger han och låter mig lyssna i hörlurarna. Det hörs flera långa och korta pip.

– Vid varje kontroll, idag är det totalt fem, sitter en radiosändare som skickar ut en radiosignal vilken omvandlas till ljud i mottagarna. Ljuden funkar som morsekod. Först kommer fem långa pip och efter det ett kort pip. Då gäller det att rikta mottagaren åt rätt håll, där det hörs starkast, åt det hållet ligger kontrollen. Ett kort pip står för kontroll nummer ett. Efter den kommer fem långa pip igen, och sedan två korta, för kontroll nummer två, och så vidare, säger Henrik Lindell.
Kontrollernas sändare är igång en minut vardera, så det gäller att vara med. Missar man riktningen får man vänta fyra långa minuter tills kontrollen hörs igen.

Efter det är det bara att börja springa, eller gå om man föredrar det. Kontrollerna tas i valfri ordning. Flest kontroller på kortast tid vinner.

Här är Stina Lomans (och Henrik Lindells) instruktion för den som vill försöka sig på rävjakt på två meter:

Så här gör man på två meter:

1. Ta dig upp på en höjd, fixera ljudet med hjälp av mottagaren och lyssna. I vilken riktning hörs koden starkast?
2. Rikta kompassen och rita in riktningen på kartan.

3. Totalt är det vanligtvis fem kontroller, du ritar in alla på direkten. Sedan kan du behöva finjustera efterhand.

4. Börja röra dig. Det spelar ingen roll vilken kontroll du börjar med, men vid mästerskap är det bra med en strategi eftersom snabbast i mål vinner. I Sverige tar man oftast själv tid vid den sista kontrollen.

5. Det är viktigt att du rör dig hela tiden och stämmer av riktningen med hjälp av ljudet. Reflexer i terrängen kan nämligen påverka då radiosignalen studsar och kan ge dig fel riktning.

6. När du hittar kontrollen stämplar du och tar dig sedan till nästa.

Henrik Lindells förhoppning är att fler orienterare ska fastna för rävjakt, radiopejlorientering:

Vill locka orienterare
Henrik Lindell vill att sporten ska växa och tror på att locka fler som håller på med vanlig orientering.

– Som orienterare så tränar man upp sitt fokus på kartan och blir bättre på att bedöma avstånd. Det är också kul att vårt upplägg ser lite annorlunda ut. I vanlig orientering saktar du kanske ner när du närmar dig en kontroll, men här ökar du farten för att snabbt få ökad signalstyrka och kunna ta ut en exakt position, säger Lindell som själv brukar springa veckans orienteringsbana på Lidingö.

– Du har också mycket förspänt inom pejling om du redan är orienterare, exempelvis så är man kanske väldigt bra på att memorera kartan och har stenkoll på var man är. Det gör att du har lättare att klätt- ra i resultatlistorna på tävlingar.

Hur tänker ni pejlare kring vägval?

– Vi vill gärna stå på öppna platser för att ta in bra signaler, därför väljer vi helst vägval där vi får det. Det räcker inte med att ta ut en riktning endast en gång, utan man måste upprepa proceduren tills man når ända fram. Vad som krävs för att sedan bli riktigt bra är att ha förmågan att avgöra avstånd och höra skillnad på direktsignaler och reflexer. Ibland kan nämligen radiovågorna studsa och bilda reflexer som vilseleder en och gör att man springer i fel riktning, så det gäller att vara med så att man inte blir lurad, säger Henrik Lindell.

Fakta om  sporten:

Sporten kallas i internationella sammanhang för ARDF, Amateur Radio Direction Finding. Det finns två discipliner: 80 meter och 2 meter (2 meter är den distans som Skogssport var med på). Distansen med 80 meter är lite lättare och 2 m kräver att man är bra på att finjustera signalstyrkan. Vid VM har man även en
sprint på 80 meter. Man kan också tävla i nattjakter.

Tävlingar pågår året om, då det är mycket snö åker man skidor. I Sverige har sporten funnits sedan 1949. Totalt är det drygt 30 svenskar som tävlar. De flesta är radioamatörer.

VM och EM går vartannat år, förra året hölls VM i Bulgarien och i år blir det EM i Litauen. Alla resor bekostar svenskarna själva. Tävlingarna går att följa via GPS-spår, precis som i vanlig orientering. Banorna är oftast 5-10 km långa.

Länkar

Ladda ned och läs Stina Lomans reportage om Rävjakt i Skogssport nr 1 2017. Klicka på länken: Skogssport-0001-A-032-A

Karta och resultat från  rävjakten i Nyckelviken Nacka den 18 december.

Resultat från N3 i Surahammar den 10 och 11 juni 2017.

Fler Bilder

Peder Haugaard-Pedersen tar ut riktningarna på en höjd strax efter start.
FOTO © Stina Loman.

P.A. Nordwaeger, Peter Ljungström, Clas Thorén, Ingvar Ehrsson, Anders Wändahl och Peder Haugaard-Pedersen förbereder sig.
FOTO © Stina Loman.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com