Bo i Konsterud skapar hemsida
om hembygden och dess radioamatörer

Posted by Erik SM7DZV on 19 juni, 2017 in Nyheter |

Bo SM4BKQ under teknikdagen i Runskoga.
Klicka på bilden för att komma till Bos hemsida på nätet.

— Av Erik SM7DZV —

En hemsida om hembyn, dess historia med kartor och bilder, fabriker och affärer samt om amatörradio och radioamatörer som verkat och som verkar i bygden. Det är vad Bo Bengtsson i Konsterud SM4BKQ har börjat lägga upp på nätet.

En del är klart och finns redan för läsning, annat finns markerat i menyerna och kommer att fyllas med innehåll vartefter. Hemsidan och avsnittet om amatörradio utvecklar Bo undan för undan.

 

Konsterud ligger i sydöstra delen av Kristinehamns kommun, Visnum, i Värmland. Första gången byn omnämns i historiska dokument var 1587. Under menyfliken Verksamheter hittar den intresserade text, bilder och i vissa fall kartor som rör järnvägen, ångsågen, torvfabriken, affären, fattigstugorna och mer ändå.

Engelskläraren inspirerade
Här finns också Bos presentation av sin egen person. Bo, född 1956 blev radioamatör 1974. Inspirationskälla var engelskläraren i grundskolan, Hans Jonsson SM4CMX. En lektion hade läraren med sig några QSL-kort som han visade klassen. Bo blev intresserad och frågade om han fick följa med se radioutrustningen. Det var naturligtvis inga problem.

Telegrafist på I5 i Östersund
Som så många av dagens äldre radioamatörer gjorde Bo lumpen som militär telegrafist. Platsen var Jämtlands Fältjägarregemente I5 i Östersund och året var 1975-76. Utöver amatörradio och hembygdsforskning är Bos intressen järnvägar och folkmusik. Järnvägen är NBJ, Nora Bergslags Järnväg, där Otterbäcken är sydlig ändstation. Folkmusiken är liktydigt med fiol och nyckelharpa.

Bygdens radioamatörer
Under fliken Radio har Bo samlat bilder och berättelser om bygdens radioamatörer. En viktig del av Bos äldre material om amatörradio i bygden kommer från Sven Jansson SM4PG. Innan Sven gick bort fick Bo möjligheter att skanna in hans samlade bilder om amatörradio, och dessa kommer att återfinnas på hemsidan när den blir klar.

Länk
Otterbäckens järnvägsmuseum.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com