Byggtips i sommar:
Fladdermusholk eller fladdermuspejl?

Posted by Erik SM7DZV on 20 juni, 2017 in Kommentar, Nyheter |
Publicerat 2017-06-13. Uppdaterat 2017-06-20: Fladdermöss fascinerar…

SVT:s ritning på fladdermusholk.
Klicka på bilden för länk till pdf.


— Av Erik SM7DZV —

Har du störst fallenhet för elektronik och lödning eller för träbräder och tvåochenhalvtumsspik? Det kan avgöra ditt val av byggprojekt nu på försommaren.

Väljer du att bygga en mottagare för att lyssna på fladdermössens navigeringsljud eller väljer du att göra en fladdermusholk för att slippa mygg?

Valet är ditt. Här finns ritningar till båda.

Uppdaterat 2016-06-20

Läsarkommentar: Fladdermöss fascinerar

Fladdermöss är fascinerande djur och speciellt deras radarsystem. När jag läste din artikel på hamnews.se så noterade jag också att du dragit fel slutsats men den är dock inte helt fel. Även fjädermyggor kan vara väldigt plågsamma men då mera på det mentala planet. När man har dem i närheten låter de nästan som stickmyggan och detta får samma psykologiska effekt som när stickmyggorna är i närheten.

Jag brukar sätta upp fladdermusholkar på vår jaktmark men även i skogen tvärs över gatan där vi bor. Det är lätt att tro att det inte finns några fladdermöss i närheten av bebyggelsen i tätorter men min tredimensionella fladdermusradarmottagare avslöjar att de finns i närheten.

 

En fladdermus — Minus 5000 myggor per natt
Försommaren är här och med den invasionen av säsongens blodtörstande myggor.  En  entomolog, insektsforskare, vid Station Linné, tidigare Uppsala Universitets Ekologiska Station, i Skogsby på Öland, intervjuades av SVT Småland och berättade att en enda fladdermushanne kan sätta i sig 5000 myggor under en natt. Natt efter natt.

Bygg holkar — Slipp myggen
Forskarens råd är att den som vill slippa myggor ska sätta upp holkar till fladdermöss. Tio extra fladdermöss — minus 50 000 myggor varje natt.

Inga biverkningar och ekologiskt korrekt
Fladdermöss ger inga biverkningar. Fladdermusholkar är ekologiskt korrekt – det behövs noll kemiska bekämpningsmedel och det blir ingen förorening av miljön. Vi bifogar ritning.

Lyssna till fladdermössens navigeringsljud
För dem som är mer förtrogna med lödkolv och elektronik än med entumsbrädor och tvåochenhalvtumsspik lägger vi med en länk där det finns en ritning på en apparat som gör det möjligt att lyssna på fladdermössens navigeringssystem och att bestämma riktningen dit de finns. Två mottagare – krysspejling, tre mottagare – tredimensionell positionering i realtid.

Läs Johans SM5OHX artikel!
Det är Johan SM0OHX som på sin hemsida har en högst intressant artikel om fladdermössens navigationssystem för jakt. Läs om Johans överväganden, val och reflexioner, när han byggde sin mottagare. Byggbeskrivningen finns i artikeln.

Länkar
SVT: Så bekämpar du myggen i sommar 
SVT: Så gör du en fladdermusholk (ladda ned pdf)
Naturvårdsverket: Ritningsförslag 
SM5OHX Johan Antus: Fladdermöss och Telekrig

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com