Uppdaterat gammalt virus
utnyttjar kända webbsidor för att aktiveras

Posted by Erik SM7DZV on 21 juni, 2017 in Kommentar |

— Av Erik SM7DZV —

Länk: Klicka på bilden för att komma till SVT:s nyhetsartikel.

TrickBoot är en gammal känd trojan med vässad kod som gör den svårt att upptäcka. Det är det viruset som Nordea nyligen gick ut och varnade för.

Det viktigaste för den som vill skydda sig mot datorvirus är att använda professionella säkerhetsprogram för sina datorer samt att vara ytterst misstänksam.

Starten på ett nätbedrägeri: Gratis eller fantastiskt…
Ingen bank frågar efter dina lösenord. Ingen okänd vill göra dej till miljonär. Ett nätbedrägeri börjar nästan alltid med ett fantastiskt erbjudande om något som är gratis, något som gör dej till miljonär eller som lovar gränslös sex.

Väntar i smittade datorer på rätt hemsida
Nordea går ut och varnar sina kunder för en banktrojan som försöker stjäla kundernas inloggningsuppgifter till internetbanken. Viruset har sedan tidigare infekterat användarens oskyddade eller dåligt skyddade dator via e-postbilagor eller länkar och ligger sedan passiv och väntar på att kunden ska logga in på en viss hemsida. När detta händer aktiveras viruset. En av de hemsidor som på detta sätt används för att aktivera viruset är Nordea.se. I Nordeas fall lurar viruset in bankkunder på falska hemsidor för att komma åt kontouppgifter och därefter stjäla deras pengar.

Läs vidare om hur du kan göra för att skydda dej mot ensamvargar och organiserad kriminalitet på nätet.

 

Bara fyra sätt att skydda sig
För normala internetanvändare, och det är den allt dominerande majoriteten, finns bara fyra sätt för att skydda sig mot nätkriminalitet:

1. Använd ett professionellt virusskydd – Glöm gratisprogram
För det första att se till att datorn har ett professionellt säkerhetspaket med virusskydd och kontinuerliga uppdateringar och genomsökningar av datorn. Det är inte alltid det går att leda i bevis att man får vad man betalar för. Grundregeln är emellertid att glömma alla billiga gratisversioner av virusskydd. De som har råd att köpa en dator, surfplatta eller mobiltelefon av något slag har inte råd att vara utan säkerhetsprogram.

2. Se till att de program du har i datorn är uppdaterade
Många virus utnyttjar gamla säkerhetsluckor i vanliga allmänt spridda och använda datorprogram. Efter hand som dessa säkerhetsbrister uppmärksammas och täpps till minskar också risken att angripas av ett speciellt virus som utnyttjar en viss säkerhetslucka. Därför är det viktigt att de program man använder i datorn är uppdaterade och så långt som det är möjligt senaste version.

Googla gärna på begreppet zero day för att läsa mer om ett annat problemen i samband med att nya program släpps.

3. Var alltid misstänksam
– Banken frågar inte efter dina lösenord
och ingen okänd vill göra dej till miljonär
För det andra: Var alltid misstänksam. Inget seriöst företag frågar efter dina kontonummer eller lösenord via epost. Fantastiska erbjudanden är alltid fantastiska. Det finns alltid en hake. Det finns ingen ingen okänd som av ren välvilja vill göra dej till miljonär.

Det handlar också om finstilta villkor hos kriminella dataföretag som ”säljer” tjänster över nätet. Ett exempel är hur konsumenter som velat kontrollera värdet på sina bilar efteråt hotas av olaglig inkasso.

Det finns heller inga ryska eller andra horor som som erbjuder sina nättjänster gratis. Det är för övrigt märkligt att många webbplatser, som borde vara seriösa och borde veta bättre, kan tillåta den senare sortens reklam på det sätt som sker idag.

4. Försök öka din kunskap
Försök följa med i nyhetsflöde och debatt kring utvecklingen av internetsäkerhet och nätkriminalitet. Problemet här är att du och jag alltid kommer att ligga långt efter bedragarna och brottslingarna.

Länkar:
Läs om viruset som Nordea varnar för
Läs hela nyheten på SVT.se om viruset som Nordea varnar för och se förteckningen över kända hemsidor, som utnyttjas för att aktivera viruset.
Läs på SVT.se om bedrägerier med tjänster på nätet. och hur du kan göra för att försöka skydda dej.
Läs i Amatörradionyheterna om utpressningsmejl
Läs Amatörradionyheterna: Utpressningsmejl ”enklare än att råna en bank”

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com