Låg solaktiviet — Rymden ännu närmare

Posted by Erik SM7DZV on 27 juni, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-06-28.

Utveckling av solfläckstalen fram till i mars i år samt prognos för den närmaste tiden.
KÄLLA: Spaceweather.com (mars 2017)

— Av Erik SM7DZV —

Under flera år har olika grupper av forskare och övriga intresserade av rymdväder använt höghöjdsballonger för att mäta den kosmiska strålningen över västra USA.

Spaceweather.com rapporterar att mätningarna visar att den kosmiska strålningen har ökat med 13 procent sedan mars 2015. Nya mätningar visar nu att samma sak händer i New England över östra USA. Slutsatsen blir att även jordens eget magnetfält påverkar hur nära oss, som den kosmiska strålningen når.

Mätningar som gjorts från ballonger som nyligen släppts vid Atlantkusten av USA visar att man där haft en såväl snabbare som kraftigare ökning av den kosmiska strålningen än i västra USA.

Solsystemets magnetfält svagare
De två förklaringsgrunder  som ligger närmast är att solens magnetfält minskar i styrka till följd av att solfläckscykeln nu är nära minimum. En annan observation i samband med de nya mätningarna är att variationer i jordens magnetfält också påverkar hur nära jorden som rymdstrålningen kommer.

Arbetsmiljöproblem för flyget
Att den joniserande strålningen från rymden ökar innebär bland annat ett tilltagande arbetsmiljöproblem för besättningar på linjeflyg som som går på hög höjd.

Länkar:
Gå till Spaceweather.com för hela historien.
Artikel i Amatörradionyheterna i mars i år.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com