Kort introduktion till Bosses SM5CJW
livslånga intresse för grottforskning

Posted by Erik SM7DZV on 1 juli, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-07-07: Korrigering av vissa sifferuppgifter.

Grottdykare i Bjurälvsgrottan.
Klicka på bilden för att komma till filmen på Youtube.
Källa SUUNTO och Youtube

— Av Erik SM7DZV —

Under veckan efter midsommar har cirka 50 medlemmar i Sveriges Speleologförbund befunnit sig i Lummelunda på Gotland för att fortsätta utforskningen och karteringen av grottsystemet.

En av nyckelpersonerna i sällskapet är Bo Lenander SM5CJW, vanligtvis tilltalad Bosse, som konstruerat de radioapparater och den pejlingsutrustning som är en förutsättning för arbetet. Idag är Bo 71 år. Hans intresse för grottforskning väcktes 1968, i en bäck nära Björkliden i norra Lappland.

Första gången Bo besökte Lummelundagrottan var 1976. Sedan dess har han varit där varje år, ibland flera gånger om året.

Börja med att se filmen om Bjurälvsprojektet (nio minuter)
Innan vi, i ett kommande avsnitt, går vidare med beskrivningen av speleologernas grottforskning i Lummelunda vill vi uppmana läsarna att gå till Youtube och se en film om Bos och arbetslagets arbete i Bjurälven i norra Jämtland. Det är en grotta som Bo hittade under en fridykning i bottnen på Dolinsjön i Bjurävlen 1979, när han var 33 år. Kartläggningen av grottan i Bjurälven har nu kommit så långt att teamet har kartlagt 2319 meter. Siffran anger summan av alla grottmetrar. Arbetet fortsätter.

Grottforskarkonferens i Australien i sommar
I sommar åker Bo till Australien, till en internationell konferens för grottforskare, för att rapportera om Bjurälvsprojektet.

 

Bosse med den långvågsssändare som används nere i grottan för att ge pejlingsbara signaler uppe på jordytan.
FOTO © Erik SM7DZV

Grottforskare, rävjägare och elektronikkonstruktör
Bo Lenander SM5CJW har under hela sitt vuxna liv haft grottforskning som ett av sina brinnande fritidsintressen. Därutöver är Bo en mycket framstående rävjägare, radiopejlorienterare. Yrkesmässigt hade Bo en enda arbetsgivare under hela sitt yrkesliv – ASEA i Västerås, senare ABB – där han var elektronikkonstruktör.

Kombinationen av intresse för rävjakt (läs pejling), grottforskning och yrkeskunskaper i elektronikkonstruktion ledde fram till att Bo konstruerade utrustning för att kunna kartlägga och bestämma djupet på okända grottor, och för att från markytan kunna kommunicera med dykare som simmar i vattenfyllda grottor.

Hittade inte första grottan
1968 besökte Bo, från Västerås, Björkliden på den norrbottniska malmbanan, inte långt från norska gränsen. På kartan fanns markeringen ”Grotta”. Bo, som inte hade någon som helst erfarenhet av grottor eller grottforskning, bestämde sig för att gå dit. Han besökte platsen och hittade ingenting. Gick tillbaka till hotellet och undrade.

Han fick då förklaringen att han skulle gå på klapperstenarna nere i vattnet på övre Koppasjokk. Där i kanten, där vattnet skurit sig ned i marken, fanns ingången till grottan. Han följde därefter med en guidad tur till grottan. Utrustningen var enkel: gummistövlar, regnkappa och fackla men absolut ingen hjälm.

Andlös skönhet
— Där, nere i grottan, var det så fantastiskt vackert att jag stod där alldeles andlös, berättar Bosse. Senare samma år fanns en artikel om samma grotta i tidningen Turist och då blev jag ännu mer intresserad. Det var så mitt intresse för grottor började.

Mer om Lummelunda i nästa avsnitt
Mycket mer om radiopejlingen i Lummelunda i nästa avsnitt.

Länkar om Expedition Bjurälven:
http://expeditionbjuralven.se/ 
http://expeditionbjuralven.se/pejl-pa-laget/
http://expeditionbjuralven.se/sparning-av-dykare/

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com