Ny skatt på hemelektronik från 1 juli
gör nya radiostationer och -tillbehör dyrare

Posted by Erik SM7DZV on 1 juli, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Från och med idag, 1 juli, införs en ny skatt på vitvaror och hemelektronik. Beskattning ska ske av varor som ofta används i hemmiljö och därmed orsakar risk för att vissa farliga ämnen sprids till och påverkar människor.

Utredningen, som ligger till grund för beslutet, nämner i stort sett alla apparater som förekommer i ett hushåll.

Redaktionen har inte kunnat reda ut i vilken omfattning radioutrustning kommer att fördyras av den nya skatten. Vi kommer att följa upp beslutet och återkommer med besked så snart vi kan redovisa klara besked.

Skatt per kilo
Skatten utgår med 120 kronor per kilo, dock högst 320 kronor per enhet. Det förefaller därför troligt att priset på en svenskköpt radiostation kommer att öka med drygt 300 kronor. Skatten slår endast mot apparater som säljs i Sverige. Apparater som köps i utlandet berörs inte av beskattningen.

All elektronik nämns i utredningen
Utredningen, som ligger till grund för beslutet, nämner i stort sett alla apparater som förekommer i ett hushåll: Spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa telefoner, routrar, trådlösa nätverk, cd-spelare, dvd-spelare, radioapparater, tv-apparater, tv-dioder, dataskärmar samt spelkonsoler är exempel på varor som omfattas. Vad vi inte vet är hur väl beslutet följer utredningens förlag.

Det redaktionen  inte vet klart idag, är ifall det föreligger skillnader mellan utredningsförslaget och propositionen.

Max 320 kronor per vara
Skatten ska uppgå till 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Det maximala skattebeloppet ska dock uppgå till 320 kronor per vara.

Drabbar endast svenska handlare
Skattskyldig ska den vara som yrkesmässigt tillverkar, för in, tar emot eller importerar de aktuella varorna. Försäljning från utländska säljare till svenska konsumenter ska inte beskattas.

Länk till betänkandet

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com