Automatiska uppdateringar
av Windows 10 vållar ofta problem

Posted by Erik SM7DZV on 3 juli, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-07-09:

Tredje ominstallationen på mindre än två månader
För tredje gången på mindre än två månader har jag tvingats installera om Windows 10 efter en automatisk uppdatering. Jag har tyvärr inte lyckats reda ut hur man stänger av de automatiska uppdateringarna, som ställer till problemen.
/SM7DZV

Nästan alla fel Microsofts support har att jobba med, gäller uppdateringar av Windows 10, säger en av supportpersonerna. Uppdateringsprogrammen fungerar dåligt.

— Av Erik SM7DZV —

Det ser ut att finnas anledning att höja ett varningens finger för Windows 10 Update. För andra gången på lite drygt en månad har Windows automatiska uppdatering lett till att min förstadator har kraschat.

– Nästan alla fel vi får hjälpa till med här på supporten har med windows update att göra, säger en supportperson hos Microsoft.

De automatiska uppdateringarna av operativsystemet är ett sätt att få del av Microsofts patchar för att täta säkerhetsläckor och internethot. Det är därför viktigt att operativsystem och andra program man använder i datorn är av senaste version, men…

Farligt att generalisera…
Det som beskrivs här gäller en stationär HP-dator, där operativsystemet ligger på en SSD-disk. Min gamle lärare i statistik hävdade med emfas, att den som generaliserar utifrån en observation borde retroaktivt underkännas i samtliga tidigare godkända tentamina i ämnet. Visserligen rör mina problem endast en dator och ett enda fabrikat, men efter den senaste kraschen har ju antalet observationer fördubblats. Bortsett från det tveksamma i att generalisera utifrån för få observationer framgår det ju för läsaren även att situationen kan variera mellan olika datorfabrikt.

Förra gången min dator kraschade var jag i kontakt med Windows förträffliga support. Supporttiden är maximerad till 15 minuter. Den supportperson jag talade med hjälpte mig  mer än tre kvart. Hens motivering var:

”Nästan alla fel har med uppdateringar att göra”
– Nästan alla fel vi får hjälpa till med har med windows update att göra. Eftersom du har fått ditt problem i samband med uppdatering så bryr jag mig inte om hur lång tid som går åt. Vi måste försöka få din dator att fungera.

Nu hjälpte det ändå inte riktigt till. Precis innan jag var beredd att ge upp helt och hållet  hittade jag webbadressen till Hewlet-Packards support. Den vägen fick jag tag i ett telefonnummer och en ny supportperson. Beskedet var entydigt:

HP:s förslag till lösning fungerade
-Försök inte återställa datorn med Microsoft supportprogram. Det fungerar inte. Använd i stället det program för återställning av Windows  som finns fabriksinstallerat från HP.

De metoden fungerade. Det här hände för några veckor sedan. I går kväll var det klippt igen. Windows tog kontroll över min tillvaro genom att köra igång en ny uppdatering. I morse stod resultatet klart. Samma som förra gången, totalkrasch. Efter inloggningssekvensen hängde sig datorn och ingenting annat än strömbrytaren fungerade. Dags igen för ominstallation. Den här gången visste jag lyckligtvis hur jag skulle bär mig åt:

Felsäkert läge för Windows 10
För att komma till felsäkert läge i Windows 10: Starta datorn. Vänta tills du ser pärlringen börja snurra på skärmen. Stäng av med strömbrytaren direkt. Starta med strömbrytaren en gång till. När du ser pärlringen: Stäng av med strömbrytaren. Starta med strömbrytare en tredje gång. Stäng av med strömbrytaren när du ser pärlringen. Nu kommer det upp ett meddelande: ”Förbereder automatisk reparation”. Följ instruktionerna.

Väljer bort automatisk uppdatering av Windows 10
Jag kommer i fortsättningen att välja bort automatisk uppdatering av Windows 10. På det sättet räknar jag med att kunna kontrollera att det finns aktuella säkerhetskopior samt fungerande återställningspunkter, innan Microsoft tar kontroll över mitt liv nästa gång.

Mer än halva arbetsdagen
Dagens uppdateringsproblem har tagit mer än hälften av denna arbetsdag. Just nu är 88 procent av återställningen klar av  den följande nödvändiga uppdateringen.  Efter det ska alla personliga filer och inställningar backas tillbaka och alla nödvändiga program återinstalleras. Det kommer att ta ytterligare många arbetstimmar innan datorn är helt arbetsför igen. Det är tur att det finns en separat hårddisk med mitt programlager. Alla data är dessutom i tryggt förvar.

Nu vet du åtminstone varför det varit ont om nya nyheter på sidan idag.

2017-07-25, klockan är 1931: Nu är datorn igång…

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com