Videotips: Dela ”DL-1000”

Posted by Erik SM7DZV on 4 juli, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-07-08:  Skarva DL-1000 så den håller.
Uppdaterat 2017-08-27: Instruktionsvideo – Dela ”DL-1000”

Militär telefonkabel (dubbelledare), ”DL-1000”.

— Av Erik SM7DZV —

Bosse SM5CJW.
FOTO © Erik SM7DZV

Här kommer ett tips hämtat hos Bo Lenander, SM5CJW, i Västerås. Alla ära för att ha kommit på denna metod att enkelt dela militär telefontråd tillkommer Bosse, och ingen annan.

Det handlar om  hur man delar på de tvinnade ledarna i den militära telefontråden som brukar kallas ”DL-1000”.

Tipset kommer att göra tillvaron mycket enklare för de  många radioamatörer som använder kabeln  för att tillverka vajerantenner.

”DL-1000”-kabeln består av två tvinnade mycket starka trådar av hög kvalitet. Ett vanligt sätt att dela på trådarna är att sätta en lekande i den bortre änden av den kabeln och därefter arbeta sig framåt manuellt. Bosse tänkte ett steg till och hittade ett ännu smartare sätt. Enklare och snabbare metod finns inte.

Länk till instruktionsvideo
Länk till instruktionsvideo. Filen är tagen under ett workshop vid Ölands norra udde under Internationella Fyrhelgen 2017. Foto och redigering ©  Göran SM7DMY.

Klicka här.
(Den avslutande kommentaren som är svår att höra i allt vindbrus:
– Så innibäng enkelt det kan göras… )

 

Gör så här:
• 
Börja med att skaffa tre kraftiga lekande (finns till exempel hos Clas Ohlsson, artikelnummer 31-4940. 15 stycken kostar 70 kronor).

• Klipp till rätt kabellängd för den blivande antennen.

Sätt en lekande i ena änden av den tvinnade vajern.

• Dela den andra änden för att få ett par meter med två enkla ledare. Sätt fast de andra lekandena, en i varje ände av de enkla trådarna. Fäst de två fria ändarna ett par meter ifrån varandra. Sträck därefter upp kabeln och fäst den lekande som sitter i änden på den tvinnade delen av kabeln på ett lämpligt ställe. Uppifrån kommer kabeln nu att ha formen av ett Y.

• Ställ dej nu mellan de två enkla ledarna, mellan skänklarna i Y-et, och gå framåt mot den bortre änden av kabeln. Efter hand som du går framåt kommer kabeln att tvinnas upp och lägga sig bakom dej, rak och prydlig.

Specialkonstruerad militär telefonkabel
”DL-1000” är en tråd som är specialkonstruerad för militärt bruk och användes för linjebyggnad. Kabeln består av två ledare som är ihoptvinnade med varandra. Trådarna är starka och av mycket hög kvalitet.

Felaktig benämning
Kabelns allmänt använda namn ”DL-1000” är dessvärre felaktigt. Det riktiga namnet är Telefonkabel DL, där DL står för dubbelledare. 1000 talar om att den vanligaste kabelrullen rymmer 1000 meter. Kabeln fanns också i längderna 100 meter, 200 meter och 500 meter. Kabeln väger 14 kilo per kilometer, något som varje enskild medlem i de lätta kabelgupperna, de så kallade trådtattarna, var ytterst medvetna om.

Kalla Kriget
Varje militär signalist visste i detalj hur man bygger en telefonlinje, hur tråden skulle skarvas och hur alla trådverktyg skulle hanteras. Idag hänförs dessa kunskaper litet nedlåtande till det kalla kriget.

Överskottsmaterial
Den överblivna militära telefontråden har sålts på överskottslager eller försvunnit ut från Försvarsmakten på annat sätt. Till de sista att använda telefonkabel DL hör Hemvärnet, där det finns några rullar kvar. I takt med nedskärningarna av det svenska försvaret har den militära telefontråden blivit ett mycket vanligt antennbyggnadsmaterial.

Tacka Bosse SM5CJW
Eftersom tråden är dubbel kommer den, när den används som antennvajer, att innehålla en kapacitiv komponent. Det medför att kabeln, om den inte delas, måste klippas något längre än om en enkel vajer används. Nu blir det enkelt att slippa det problemet. Tacka Bosse SM5CJW för det.

Faktaruta

KÄLLA: SoldR Mtrl Tele.
Klicka på bilden för att läsa den i större format.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter:

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com