Torsten i fortsatt kamp mot EMC i Dangang

Posted by Erik SM7DZV on 8 juli, 2017 in Nyheter |

Torstens magnetiska loopantenn monterad på översta våningen i niovåningshuset.
FOTO © Torsten SM3NFB

 — Av Erik SM7DZV —

Sedan Torsten XV3TH/SM3NFB och hans hustru bosatte sig i Danang i Vietnam för två år sedan har han fört en ojämn kamp mot alla sorters EMC-relaterade störningar. Just nu håller han på att fixa en tredskande magnetisk loopantenn, den enda antenntyp som tycks fungera i den hårt störda miljön.

 

Torsten har fått ned ståendevågen till 2. Medan antennen användes på Torstens förra QTH, i Hanoi, var det inga som helst problem att avstämma till perfekta nivåer. Ståendevåg 2:1 är inte bra nog. Han fortsätter därför med att kolla kablage och kommer att göra om en lödning, som ser lömsk ut, i själva antennen. Manualen säger att om ståendevågen blir för hög får man fortsätta genom att försöka justera matningsloopen.

Torsten XV3TH i sitt radioshack i Danang.

I Danang är det solsken och 37 grader varmt. Torsten har lagt ned arbetet för dagen och tänker göra ett nytt försök i morgon förmiddag – medan det är skugga på balkongen.

Strömavbrott Då vaknade radiomottagaren
När Torsten bosatte sig i Danang fick han omedelbart lära sig att det med vanliga antenner nästan aldrig gick att höra någon amatörradiotrafik på SSB eller CW. PSK31 fungerade så där.

En gång förra vintern kunde han plötsligt höra stationer från hela Asien. Torsten satt undrande, tills dess hans fru berättade att det var ett planerat strömavbrott, som hon hade glömt att berätta om. Torsten hade inte märkt strömavbrottet eftersom han som vanligt strömförsörjde över batteri.

Utan grannar inga störningar. Grannar är det gott om i Danang. Störande elprylar står som spön i backen.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com