Snabbt växande solfläck
vållade kortvarig blackout på radions kortvåg

Posted by Erik SM7DZV on 9 juli, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-07-11

AR2665 är den överlägset största solfläcken hittills under 2017. Den är mer än 120.000 km från sida till sida. Den har ett instabilt ’beta-gamma’ magnetfält som rymmer energi för M-klass solutbrott. Eventuella utbrott idag skulle varar riktade direkt mot jorden. Läs mer på Spaceweater.com.

Uppdaterat 2017-07-10

Australiensiska Space Weather Service varnar i dag på morgonen för att störningar kan inträffa på kortvåg, den 10 till 12 juli.

Uppmaningen att välja en högre frekvens, om störningar skulle uppstå, tyder på att prognoserna pekar på risk för flares. Dessa skulle i så fall ha sitt upphov i den växande solfläcken AR2265.

Solutbrott av denna typ medför röntgen- och UV-strålning som når jorden inom några få minuter och kan vålla blackout på låga kortvågsfrekvenser.

Massautkast från solen, CME, tar oftast tre till fem dygn att nå jorden. Massautkast brukar vålla störningar i jordens magnetfält samt försvåra eller omöjliggöra kortvågskommunikation på högre frekvenser. Vid denna typ av radiostörning är i stället rekommendationen att om möjligt välja lägre frekvenser.

/Erik SM7DZV

 


2017-07-09:

Solfläck AR2665, som uppstod för några dagar sedan, har växt mycket kraftigt och är nu nästan lika bred som planeten Jupiter. Den 9 juli medförde den snabbväxande solfläcken en flare av M-klass vilket ledde till en kortvarig blackout på kortvåg över östra Asien och Australien.

Starkare flares och massautkast riktade mot jorden kan vara på gång under de närmaste dagarna, när AR2665 vänder sig mot vår planet.

Besök Spaceweather.com för bilder, filmer och uppdateringar.
Klicka här.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com