CNN: Radioapparatens betydelse och formgivning

Posted by Erik SM7DZV on 30 juli, 2017 in Nyheter |

En vykortsbok för radionördar: Radios, A book of Postcards.
Pomegranate, San Francisco 2002. ISBN 0-7649-2039-1.

Klicka på bilden för länk till förlaget.

— Av Erik SM7DZV —

För ett par dagar sedan hade CNN:s nätupplaga en artikel som handlar om rundradio. Artikeln föranleds av en utställning som pågår fram till den 24 september på Cooper Hewitt museum i New York.

Utställningen har tillkommit för att uppmärksamma kopplingen mellan radioteknik och formgivning. Utställningen, som rubricerats ”World of Radio”, berättar historien om hur designvärlden påverkat vardagsföremålet radioapparaten och om radions betydelse för människors liv.

 

”Radion – ett sätt att bredda sin värld”
Radio blev verkligen ett sätt att bredda sin egen värld”, säger Cynthia Trope, biträdande intendent vid Cooper Hewitt. ”Du kan lyssna till resten av världen genom underhållningssändningar, nyhetssändningar … nästan omedelbart.”

Författaren av CNN:s artikel Clive Martin skriver:

”Under de senaste åren kan den (radion, [övers.anm.])ha blivit mindre populär än TV eller internet. Det kan ändå hävdas att radion var den första elektroniska pryl som kom att spela en framträdande roll i människors liv.

Det var genom radion som världen först hörde Storbritannien förklara krig mot Tyskland. Det var i sin radioserie ”Världarnas Krig” som Orson Welles olyckligtvis lurade allmänheten att tro att en verklig invasion av utomjordingar var på väg. Det var genom radion som unga först hörde Billy Haleys ”Rock Around The Clock”. Det var genom radion som populärmusik kom att spridas över världen.”

”Inte bara ett ljudmedium”
Men, skriver författaren, ”det är inte bara ett ljudmedium. Liksom alla viktiga tekniska delar har design haft en väsentlig roll att spela i radions utveckling”.

ILLUSTRATION:
Omslag till boken Radios  A book of Postcards.
Pomegranate, San Francisco 2002. ISBN 0-7649-2039-1. URL

Länkar:
Artikel hos CNN.
Wikipedia: Orson Welles

ÖVERSÄTTNING:
Citerade engelska texter, fri översättning: Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com