Meteorscatter — Högtidsstunder väntar i veckan

Posted by Erik SM7DZV on 8 augusti, 2017 in Nyheter |

Från Jordens passage genom Perseidernas meteorregn i Luhasoo mosse i Estland, 2015. I bilden finns en Perseid, uppe till höger, Vintergatan, Andromedagalaxen samt ljusföroreningar vid horisonten.
FOTO Martin Mark, Wikimedia Commons.

— Av Erik SM7DZV —

Inom de närmaste dagarna blir det högtidsstunder för alla radioamatörer som ägnar sig åt meteorscatter. Jorden går in meteorregnet Perseiderna. Eftersom månen är mycket ljusstark just nu kommer det troligen vara svårt att se meteorregnet med blotta ögat, men det är ju inget som påverkar studsande radiosignaler.

Punktligt varje år, omkring den 12 augusti, går jorden in i meteorregnet Perseiderna. Fenomenet orsakas av att skräp i form av sten och isklumpar som lossnar från Swift-Tuttles komet, träffar jordens atmosfär och kokar eller brinner upp.

 

Lågsniff 2126?
Kometens kärna är en klump smutsig is med en diameter på cirka en kilometer. Beräkningar av kometens bana tyder för närvarande på att den kommer att kommer att passera i närheten av jorden år 2126. Hur exakt den skattningen är tvingas vi, av lätt  förståeliga skäl, att överlåta åt kommande generationer.

2015 körde SK6W 17 meteorscatter-QSOn
2015, när Jorden passerade genom meteorsvärmen Perseiderna, satsade SK6W, Lake Wettern DX Group i Karlsborg, för första gången på meteorscatter från klubbhuset på Vaberget. Resultatet lät inte vänta på sig. 17 nya förbindelser blev det när Jorden rände in i Perseiderna. Det blev förbindelser med bl a Sardinien IS, Czech Republic OK, Scotland GW, Ukraina UW och Finland OH9.

Berätta för alla andra hur ni lyckas i år!
Ni som lyckas med att köra meteorscatter: Skicka gärna in några rader till redaktionen. Många radioamatörer är intresserade både av om det går och om hur det går till.

Läs det vi skrev i fjol!
Eftersom meteorregnet kommer punktligt och regelbundet är det mesta som behöver sägas redan sagt.  Här är vår artikel om fenomenet från förra året (2016-08-10). Det är enbart uppgiften om månens ljusstyrka under den närmaste veckan som inte stämmer. Trots månljuset väntas ändå många meteorer kunna ses.

Just nu bra möjligheter köra meteorscatterPerseiderna passeras under veckan som kommer

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com