ABC-telegram: En misslyckad gratulation

Posted by Erik SM7DZV on 22 augusti, 2017 in Nyheter |

Kopia av telegramblankett. ABC-telegram avsänt från m/s Elgaren 3/7 1963 till Göteborg radio f.v.b. Kostnaden var 4,50 + 1,50 för utskrift på Lyxtelegramblankett 42.

— Av Lars-Erik SM5DK  —

Jag läser med förtjusning Ham News. När jag läste SM6VTR:s artiklar från handelsflottan,och speciellt om ABC-telegram, kom jag på att jag hade en lite annorlunda variant liggande någonstans:

I början av 60-talet var jag telegrafist i svenska handelsflottan och har många roliga minnen från den tiden – en del mindre roliga också för den delen. En kombination av roligt och mindre roligt är följande historia.

I grannhuset hemma i byn bodde en tjej som var född samma år och dag som jag (jag är någon timme äldre!) och då var det förstås lätt att komma ihåg hennes födelsedag. Jag tänkte överraska henne med ett gratulationstelegram från fartyget, på väg till Sydafrika.

ABC-telegram — Ett sätt att spara tecken
Som tidigare har berättats i artiklar av SM6VTR fanns en billighetsvariant av telegram som kallades ABC-telegram. I ett häfte fanns en mängd färdigskrivna texter att välja bland, som passade för födelsedagar, bröllop, begravning, olika högtider etcetera. Varje text hade ett referensnummer med en bokstav och en siffra, till exempel A 37 , B 08 eller C 15 som korresponderade till texten. Detta var ett sätt att minska antalet ord i ett telegram, för man sände endast referensbeteckningen, som senare skulle ersättas med rätt text hos mottagande telegrafstation. Av nedanstående kopia av telegramblanketten framgår att jag valt B 02, som förmodligen stod för texten ”Hjärtliga gratulationer på födelsedagen” eller något liknande.

Telegrammet anlände till telegrafstationen i Skillingaryd, som på den tiden var kombinerad med Pressbyråkiosken där det skrevs ut och vidarebefordrades till adressaten. Resultatet blev som nedanstående:

Det blev korrekt lyxtelegramblankett, men ABC-telegram hade man förmodligen inte hört talas om på telegrafstationen i Skillingaryd…

 

Brev från Lilian: Vad betyder B2?
Efter en månad kom ett brev från Lilian, där hon tackade så mycket för det fina telegram hon hade fått på sin födelsedag, men hon kunde inte lista ut vad jag menade med ”B 02” och ville gärna ha en förklaring.

Hon fick sin förklaring och jag borde egentligen fått pengarna tillbaks från Televerket, men det får bli priset för en historia drygt 50 år senare.

73
de Lars-Erik SM5DK

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com