Traditionellt och trivsamt meeting
och loppmarknad på Tångahed i Vårgårda

Posted by Erik SM7DZV on 26 augusti, 2017 in Nyheter |
Publicerat 2017-08-26 klockan 10.00. Uppdaterat klockan 22.00.  2017-08-27: Länk till Jannes Resor.

Vilka är verkliga stamgäster vid Tångahed om inte Sven-Erik SM5YZE från Läby och Roland SM6MSD från Hjärpås? Sven-Erik och Roland får representera de många radioamatörer som kommer till Tångahed, och andra amatörradioträffar, för återkommande återseenden och erfarenhetsutbyten.
FOTO © Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Årets meeting i Tångahed genomfördes idag. Stämningen var på topp och antalet besökare var ungefär som förra året.

DL6 Valle SM6VYP.
FOTO
© Gunnel SM6WXL

— Det  är svårt att säga exakt hur många som kommer hit under en sådan här dag, säger DL6, Valle, Valentin Eriksson, SM6VYP. Inga biljetter säljs och folk kommer och går efter eget behag. Vi brukar räkna med att det rör sig någonstans mellan 400 och 800.

Sensommarmorgon med växlande molnighet och en del sol. Den känslige skulle kanske ha kunnat notera någon regndroppe i luften. Lyckligtvis klarnade himlen upp och dagen blev solig och varm. Den grästäckta planen är välfylld. I fonden har vi det gamla artilleriregementets matsal som för dagen rymmer servering och kommersiella  försäljare: Limmared, VKC och SJR-service.

 


Vill du se riktigt många bilder från Tångahed? Klicka på denna länk till Jannes Resor. När du kommer till Jannes OneDrive klickar du på 2017 och därefter på Tångahed.


Träffen finansieras med 500 lotter

Dicken SM6HNS med det som ska bli hälften av hela meetingets inkomster till arrangörerna – två lottringar.
FOTO Erik SM7DZV

Inne i serveringen försöker Dicken SM6HNS hinna med att ta sig en kopp kaffe. Framför honom på bordet ligger hälften av meetingets ekonomi, två lottringar. Arrangörerna hade tänkt sälja fyra lottringar, men bestämde sig på morgonen för att satsa på fem.

— På det viset behöver vi nog inte gå med förlust, tror Dicken.

Det kostar inget att sälja grejer på loppmarknaden. De kommersiella säljarna skänker vinsterna till lotteriet. Arrangörerna tar väl ingen större ekonomisk risk. Erfarenheten säger att alla lotter kommer att bli sålda. Lotterna tog slut i år också.

Nytt för i år: 1000 kronor i hyra för gräsplanen
Arrangörerna vet naturligtvis vad lokalen kostar, men nytt för i år är att uthyraren kommit på att hen vill ha tusen kronor i hyra för gräsplanen där loppmarknadsknallarna håller till.

Kontantlösa affärer
Knallarna åker naturligtvis hem med pengar på fickan från dagens försäljning. De mesta av pengarna går troligen direkt till banken. Det sågs knappast en enda loppisknalle som inte annonserade sitt swishnummer, och spekulanterna/kunderna föreföll alla vara väl förtrogna med detta moderna kontantlösa sätt att göra affärer.

Värdet av träffen räknas i mer än pengar
För arrangörerna blir det, trots fem lottringar, knappast något nämnvärt ekonomiskt överskott. Vetskapen om att meetinget i Tångahed har blivit en oundgänglig tradition för många radioamatörer från Syd- och Mellansverige får väga upp det skrala ekonomiska resultatet. Värdet av en amatörradiofest går inte att uttrycka enbart i kronor och ören.

Osäkerhet inför nästa år
Arrangörerna får summera ekonomin och börja planera för nästa år. Då är det valår. Förra gången det var val blev radioamatörerna utkastade från Tångahed av ett politiskt parti som använde sitt partistöd för att betala mer i hyra än vad radioamatörerna hade råd med. Det återstår därför att se vad det blir för former för nästa års meeting. I allra värsta fall får vi kanske vänta två år, innan det blir dags att på nytt få tillfälle att träffas i Tångahed.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com