Total kortvågsblackout över Asien i morse

Posted by Erik SM7DZV on 5 september, 2017 in Nyheter |

Ögonsblicksbild från i morse. Kortvågsblackout över Asien efter kraftig flare.
Källa NOAA Radio Communicationsn Dashboard. Klicka bilden för att komma till sidan.

 

— Av Erik SM7DZV —

De solfläckar vi rapporterade om för ett par dagar sedan, och vars effekter vi därefter rapporterat om, är fortsatt aktiva. Solfläcken AR2673 expanderade mer än 10 gånger på en enda dag. I morse inträffade ett solutbrott, en flare, klockan 04-06 UTC, när den asiatiska delen av vår planet var vänd mot solen. Utbrottet ledde till 35 dB dämpning av kortvågsbandet upp till och med 8 MHz. Därefter avtog dämpningen med högre frekvens, men hela området upp till 35 MHz, det som visas i NOAA:s grafik, påverkades. Vid 14 MHz var dämpningen i intervallet 10 – 15 dB.

Spaceweather.com rapporterar även att vi har geomagnetisk storm att vänta inom ett par dagar. Det förefaller därför lönlöst att drömma om bättre kortvågskonditioner under de närmaste dagarna. Det är mycket norrsken just nu, varför radioamatörer aktiva på tvåmetersbandet sannolikt kan vänta sig bra konditioner. (Se NOAA Radio Communications Dashboard, Ovation Auroral Forcast).

 

Spaceweather.com skriver:

Den häftiga solfläcken har fortsatt att växa och nu, den femte september har den ett ”beta-gamma-delta” magnetfält som rymmer energi för X-klass flares. En sådan explosion idag skulle vara geoeffektiv eftersom den aktiva regionen ligger direkt mot jorden. Möjliga resultat inkluderar starka kortvågsradioblackouts, massautkast direkt riktade mot jorden och geomagnetiska stormar senare i veckan.

 


Publicerat 2017-09-04. Uppdaterat  2017-09-04 klockan 2015.

Aktiva solfläckgrupper orsakade flares i morse
Kraftig dämpning av kortvågens lägre frekvenser

En kraftig flare vållade i morse störningar på den låga delen av kortvågsbandet i den då solbelysta asiatiska delen av jorden.
KÄLLA: NOAA – Radio Communications Dashboard. Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Tidigt i morse skedde ett antal solutbrott, flares, när den asiatiska sidan av jorden var vänd mot solen. Flera mindre utbrott har därefter inträffat under förmiddagen idag.

Klicka på videomarkeringen på den aktuella hemsidan. Då laddas data för de senaste timmarna ned. När videon spelas upp kan man se var, när, hur mycket och i vilka frekvensområden effekterna av solutbrotten har försvårat radiokommunikationen. För idag kan vi observera ett flertal flares med tillhörande störningar  på de låga kortvågsbanden.

Störningarna på den låga delen av kortvågsbandet skedde mellan klockan 03 och 05 över Sydkinesiska sjön och västerut. Det kraftigaste utbrottet noterades klockan 05.49, när dämpningen vid 3,5 MHz var cirka 15 dB, och märkbar förbi 14 14 MHz.

En flare stör låga delen av kortvågen
Solutbrott i form av flares, facklor, sänder ut UV- och röntgenstrålning som når jorden med ljusets hastighet. Denna typ av strålning påverkar den låga delen av kortvågsbandet. Efter en flare har man störst möjligheter till kortvågsförbindelser, om man väljer en högre frekvens.

Ett massautkast stör den höga delen av kortvågen
En annan typ av solutbrott är CME, massautkast. Dessa når jorden på fyra till fem dygn och ger då upphov till jordmagnetiska störningar. Massautkasten påverkar kortvågsbandets höga frekvenser. För att undvika dessa störningar ska man därför försöka välja en lägre frekvens.

Nytt i Verktygslådan: Radio communications dashboard
Ny länk under Vågutbredning / Rymdväder i vår verktygslåda: Radio communications dashboard. Klicka på länken för att studera situationen just nu.

Den aktiva solfläcksregionen 102673 växer snabbt i komplexitet och bedöms medföra en måttlig risk att producera flares av M-klass och en liten risk för X-klass. En flare slår mot den låga delen av kortvågsbandet. SWS (Australien) uppmanar därför kortvågsoperatörer att pröva högre frekvenser ifall kommunikationsproblem skulle uppstå.

Spaceweather.com rapporterar om samma fenomen:

Två stora solfläcksgrupper är nu vända mot jorden. Behemoth AR2674 har växt i flera dagar, medan nykomlingen AR2673 plötsligt har fyrdubblats i storlek, med flera mörka kärnor som trängt genom solens yta under de senaste 24 timmarna. Den snabba utvecklingen av dessa regioner kan förebåda flares, riktade mot jorden, under de närmast kommande dagarna.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com