Onsdagens solutbrott nådde jorden tidigt i morse
Orsakade kraftig påverkan av jordens magnetfält

Posted by Erik SM7DZV on 6 september, 2017 in Nyheter |

Solutbrottet i siffror.
KÄLLA Rymdvädervarning i nyhetsbrev från SWS,klockan 00.47 i natt.

— Av Erik SM7DZV —

Det massautkast från Solen (CME), som vi förutskickade för två dagar sedan, nådde jorden strax efter midnatt i morse, den 8 september. Utbrottet kommer från den onsdagen mycket kraftiga solfackla (flare9 av storleksordningen X). Solfacklan var den kraftigaste på tio år.

Tidigt i morse uppmättes under några timmar ett K-index på 7, men efter det har störningarna i jordens magnetfält bedarrat. fortfarande är den aktiva solfläcken mycket aktivmed omfattande flares och sammanhörande blackouter på den lägre delen av kortvågsbandet. Länk

Nattens massautkast kom tidigare än väntat, vilket visar att solstormen är både snabb och kraftfull. Spaceweather uppger att solmaterian verkar innehålla starka sydpekande magnetfält vilket vanligtvis vanligtvis initierar geomagnetiska stormar.

 


Publicerat 2017-09-06 klockan 21.45. Uppdaterat 2017-09-008 09.00:

Onsdagens X-flare — den kraftigaste på tio år

Solutbrott i dag klockan 12.02 UTC. Det kraftigaste solutbrottet på tio år. Omfattande blackout på kortvåg över Europa, Afrika och Atlanten.
Klicka på bilden för att komma till NOAA – Radio Communications Dashboard.

 

Den 6 september klockan 12.02 UTC inträffade det kraftigaste solutbrottet på tio år. Det var den aktiva solfläcken AR2673 som skickade ut en X9.3-flare. Röntgen- och UV-strålning från explosionen joniserade de översta lagren av jordens atmosfär, vilket orsakade en omfattande blackout för kortvågskommunikationerna över Europa, Afrika och Atlanten:

Explosionen ledde också till ett koronamassautkast, en CME, ut i rymden, möjligen mot jorden. Analys av händelsen pågår.

Massautkastet kommer att leda till mycket kraftiga jordmagnetiska störningar om några dagar.

Länk till Spaceweather.com

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com