Spaceweather.com förklarar
vad som hände efter söndagens kraftiga flare

Posted by Erik SM7DZV on 13 september, 2017 in Nyheter |

Söndagens kraftfulla solutbrott från den försvinnande solfläcken AR2673 skickade ett moln av protoner mot jorden. Händelsen ledde till kraftig strålning och ett ”ground level event” (GLE), dvs. en kraftig höjning av stålningen på jorden. Partiklar med hög energi som normalt hindras av jordens atmosfär och magnetfält trängde den 10 september hela vägen ned till marken.

Det som gjorde flaren så ”radioaktiv” har att göra med att den aktiva solfläcken AR2673 vid explosionstidpunkten befann sig vid solens västra kant, som är magnetiskt väl ansluten till jorden. Det magnetiska fältet från platsen för utbrottet ledde direkt till vår planet och kanaliserade protonerna ner mot jorden.

Läs om händelseförloppet på Spaceweather.com (texten på engelska). Använd översättningshjälp i Vertygslådan eller på nätet om det behövs.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com