Transportstyrelsens IT-haveri inleddes redan 2014
Ministern då minns inget om brott mot säkerheten

Posted by Erik SM7DZV on 14 september, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-09-14 klockan 21.35: SD, KD och Moderaterna fortsätter att stödja kravet på misstroende mot Försvarsministern.

— Nyhetskommentar av Erik SM7DZV —

Redan 2014 bröt Transportstyrelsens ledning mot sina egna regler för IT-säkerhet och sekretess. Nyhetsmedia, bland annat SVT Nyheter, har därför rapporterat att Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör nu avgår.

2014 var Catharina Elmsäter-Svärd (M) infrastrukturminister och ansvarig minister i den dåvarande regeringen. Catharina Elmsäter-Svärd säger sig idag inte känna till att det gjordes några avsteg från myndighetens säkerhetsregler under hennes tid som infrastrukturminister.


Uppdaterat 2017-09-14 klockan 21.35:

SVT Nyheter rapporterar i kväll (2017-09-14) att Liberalerna och Centern backar om misstroendeförklaring. SD,  KD och M stödjer misstroendeförklaringen mot Hultqvist.

Det innebär att Moderaterna, det parti som ansvarade för infrastrukturpolitiken och Transportstyrelsens verksamhet 2014, när Transportstyrelsens ledning första gången bröt mot reglerna för informationssäkerhet, och när Catharina Elmsäter-Svärd var ansvarig minister för verksamheten, är berett att försöka vältra över sitt eget ansvar för missgreppen på dagens chef för Försvarsdepartemenet, Peter Hultqvist.

Det torde bli en pedagogisk uppgift i den högra skolan, att förklara för väljarna hur den ekvationen ska gå ut.


 

Bröt mot reglerna redan 2014 – Hemligstämplade beslutet
Transportstyrelsens ledning bröt mot reglerna för IT-säkerheten redan 2014. Det var ett år innan beslutet om utkontrakteringen till IBM och innan den tidigare i år avskedade generaldirektören tillträdde sin befattning. Beslutet 2014 om avsteg från sekretessbestämmelserna hemligstämplades med hänvisning till Rikets säkerhet.

Tekniker vid Transportstyrelsen har enligt SVT Nyheter bekräftat att det rör sig om samma register och samma registeruppgifter som senare utkontrakterades till IBM.

När Dagens Nyheter nyligen började ställa frågor om händelserna 2014 beslutade sig Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramelius att avgå (SVT 2017-09-13)

Avsked på grått papper och misstroendeförklaring
Många spaltmeter har redan skrivits i svallvågorna av Transportstyrelsens IT-haveri. Transportstyrelsens generaldirektör avskedades på grått papper i början av året. Omfattningen av skandalen blev känd för allmänheten i början av sommaren. I samband med det krävde den politiska oppositionen misstroendevotum mot tre ministrar. Två avgick. Den tredje, försvarsministern Peter Hultqvist, bedömdes ej ha haft med saken att göra, och statsministern Stefan Löfven bestämde därför att Hultqvist skulle sitta kvar i regeringen.

Oppositionen är splittrad men förefaller idag ändå beredd att fullfölja misstroendeförklaringen mot Hultqvist, SM4HCF.

Ansvariga statsrådet (2014) minns inget
I december 2014 lämnade Elmsäter-Svärd politiken. Hon kommer därför inte att tvingas delta i den kommande SD-ledda förtroendeomröstningen mot Hultqvist.

LÄNK SVT: Transportstyrelsens säkerhetsskandal – Detta har hänt.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com