Inom en månad åker Ove tillbaks till Dominica
Återuppbyggnad av radionödnätet väntar

Posted by Erik SM7DZV on 21 september, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-09-23, Länk SVT:
Dominica kommer behöva ”all hjälp som världen kan erbjuda”.
Länk, The Guardian:
Dominica i dvala efter orkanen Maria.

Ove SM7XBI alias J79XBI är fortfarande hemma i Södra Slätafly, i sydligaste Småland. Inom en månad återvänder han till orkandrabbade Dominica i Karibien där han på nytt kommer att arbeta med att få landets nödradionät att fungera.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Ove SM7XBI, med callsign J79XBI under de månader av året när han bor på Dominica, planerar att åka tillbaka till Dominica i Karibien inom någon månad. Ön skövlades totalt, när orkanen Maria drog förbi för några dagar sedan.

– Det återstår att se hur lång tid det tar innan flygfält och hamnar är användbara igen, säger Ove. Jag skulle tro att jag inte kan flyga till Puerto Rico som jag gjort senast. Jag gissar att jag måste ta mej till Matinique och ta färjan därifrån till Dominica. Jag tror att hamnarna går att få användbara fortare än flygfälten.

Räknar med övervikt
– Jag måste ta kontakt med Emergency Center för att få reda på hur situationen är. Chef där är John J73CC, säger Ove. Jag ska höra vad det är för grejer jag behöver ta med mej, utöver det jag redan har förberett. Jag har en känsla av att det kommer att bli mycket övervikt.

Ove är helt införstådd med att han kommer att ha fullt upp under de månader han kommer att vara på Dominica i vinter. Han är efterlängtad till Emergency Center:

En del utrustning gammal – Bara Ove kan hantera den
– En del av deras utrustning är så gammal, att det är bara jag som kan hantera den.

 

– Jag skulle kunna tänka mej att jag kan få bo vid Emergency Center, säger Ove. Jag vet inte hur det ser ut nu, där jag brukar bo, och jag behöver inget lyxhotell. Får jag bara en säng och lite käk så är jag nöjd.

– Jag behövs där borta, och jag hittar ju där, säger Ove som bott på Dominica i 15 år.

Var med även 2015
Ove var med och återbyggde radiosystemet för räddningsverksamheten 2015, efter den höstens mest förödande orkan.  Nu håller han på att rusta sig för årets insats:

Tar med reservdelar från Sverige
– Jag har med mej en antenn för deras kuststation, 2 – 30  MHz. Och jag har med mej reservdelar till deras slutsteg, reservdelar till deras TS-2000 och en del elektrolyter till lite äldre utrustning. Jag kommer att behöva ta med mej wire till trådantenner, eftersom jag utgår från att allt som fanns från tidigare år är förstört.

”Bara ”DL-1000″ håller i tropikerna”
Ove har testat olika sorters antennwire och kommit fram till att den svenska militära ”DL-1000” tråden är den som håller bäst i det tropiska klimatet.

Känner öns radioamatörer
Ove känner de radioamatörer som hörs i ljudfilen från The New York Times:

– John J73CC och Wayne J73WA bor på andra sidan ön, räknat från där jag brukar bo. J73MP är en ung kille som fick sitt certifikat förra året. Jag har träffat honom men kommer inte ihåg hans namn. Han bor på ett ställe där han har gott om plats för att sätta upp antenner.

Länk Amatörradionyheterna 2015:
Här reparerar Ove SM7XBI relästationer som skadades2015.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com