Fortsatt hög geomagnetisk aktivitet

Posted by Erik SM7DZV on 26 september, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-09-28 klockan 09.05

Dagens observandum får SWS:
Jorden påverkas just nu av solvind med hög hastighet. Orsaken står att finna i ett återkommande koronahål i solens atmosfär. Jämfört med gårdagens förhållanden (27 september) förväntas sänkt MUF, speciellt på medel till höga breddgrader. Förändringen beror på ökad geomagnetisk aktivitet orsakad av coronalhålet.

Sämre vågutbredning kan väntas på kortvåg från 28 – 29 september. Om konditionerna försämras, försök att prova lägre frekvens.


Uppdaterat 2017-09-27 klockan 0810.

Rymdväderorganisationer varnar för kortvågsproblem
SWS, Space Weather Center (Australien), utfärdade i morse en varning om att den  geomagnetiska aktiveten väntas öka idag. Även Spaceweather.com har gått ut med motsvarande varning i ett nyhetsbrev nu på morgonen. SWS förutser ändå att MUF över Europa kommer att vara något högre än förväntade prognosvärden.

Om de väntade geomagnetiska störningarna inträffar, kommer de att påverka högre kortvågsfrekvenser. SWS rekommenderar att i det läget prova lägre frekvens, om problem skulle uppstå.


Publicerat 2017-09-26:

— Av Erik SM7DZV —

Spaceweather.com uppger att aktuella NOAA-prognoser beräknar att det är 65 procents risk för geomagnetisk storm den 27 september och att risken ökar till 80 procent den 28 september.

Orsaken är att solvind med mycket hög hastighet kommer att träffa jordens magnetfält. Tillfälliga perioder av måttlig G2-klass kommer att resultera i norrsken längre söderut än vanligt.

Ungefär som i början av förra månaden
NASAs Solar Dymanics Observatory övervakar ett stort klyftformat hål som öppnats i solens atmosfär. Det är ungefär som i slutet av augusti. Då bedömdes dock sannolikheten för geomagnetisk storm lägre (G1) än idag. Öppningen i solens atmosfär går tvärs över nästan hela den del av solen som är vänd mot jorden. Hålet är näst intill ofattbara 20 tusen mil brett  och sträcker sig 100 tusen mil söderut från solens nordpol.

Solvindshastighet  mer än 600 km per sekund
Detta är ett koronahål (CH) – en region i solens atmosfär där magnetfältet har öppnat sig och låter solvinden strömmar ut i rymden. Solvinden från detta  hål är snabbare än 600 kilometer per sekund, och den väntas nå vår planet den 27 september och vålla geomagnetisk storm under minst två dygn.

Koronahål öppnas regelbundet
Trots hålets imponerande storlek är det inget ovanligt. Koronahål öppnas regelbundet och brukar inträffa minst en gång varje månad. Solströmmar från koronahål ger norrsken även under perioder med lågt antal solfläckar.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com