Idag är det 60 år sedan Sputnik 1 sköts upp
Den första artificiella satelliten i bana runt jorden

Posted by Erik SM7DZV on 27 september, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat. 2017-10-03:

Mera rakethistoria: För 75 år sedan, den 3 oktober 1942 skedde den första lyckade uppskjutningen av en tysk V2/A4-raket.  Nästan 3200 V2 raketer med sprängmedel skickades senare mot de allierade. (Saxat ur Östra Småland.)

Sputnik 1.
Foto: NSSDC, NASA

— Av Erik SM7DZV —

Webbplatsen Funkamateur påminner om att det på onsdag, den 4 oktober, blir 60 år sedan Sovjetunionen sköt upp världens första satellit i omloppsbana kring jorden.

Inför 60-årsdagen av uppskjutningen av Sputnik kommer observatoriet i Bochum, som var den första institutionen i väst att ta emot och spela in signalerna från Sputnik 1, att genomföra en aktivitetsdag för att påminna om händelserna  hösten 1957.

I morgon, lördag den 30 september klockan 13 kommer Sputnik 60, en replik av den första satelliten Sputnik 1, skickas upp från observatoriet i Bochum. Ballongen kommer att sända från 30 kilometers höjd. Signalerna väntas enligt arrangörerna kunna tas emot i hela Centraleuropa. Frekvenser kommer inte att tillkännages förrän strax innan starten sker. (Länk: se nedan.)

 

Startskottet för rymdkapplöpningen
Uppskjutningen av Sputnik 1 brukar betraktas som startskottet för den så kallade rymdkapplöpningen under det kalla kriget.

Sändarens batterier tog slut efter 22 dygn
En radiosändare där längden på signalerna visade satellitens temperatur och tryck fanns ombord. Satelliten var fylld av kvävgas under tryck. Signalerna sändes under 22 dygn innan satelliten tystnade då sändarens batterier tog slut den 26 oktober 1957.

Stod också du ute i vinternatten?
Många av er äldre läsare stod kanske, som jag, ute i höstkylan spanande mot universum och såg den kraftigt lysande stjärnan förflytta sig över den kolsvarta natthimlen. Det var i alla fall möjligt för oss som bodde i delar av Sverige som saknade tillgång till gatljus och annan utomhusbelysning som gjorde det svårt att se det som hände.

Vad det teknologiska genombrottet skulle få för betydelse i framtiden funderade jag inte över. Det jag minns var mest förundran. Det var kallt ute och skönt att få komma in i stugvärmen.

Sven Vallmark i Härnösand
I Radiotjänsts nyheter kunde man höra Sven Vallmark rapportera och lyssna till de exotiska signalerna från satelliten. Senare under samma månad bytte Radiotjänst namn till Sveriges Radio, men det hade inget med den ryska satellituppskjutningen att göra.

Mer info
Mer information, sändningsfrekvenser mm, kommer att finnas på centrumets webbplats.

 

FOTNOT: Mer om Sputnik 1
Sputnik 1 stannade i omloppsbana i 92 dagar innan den återinträdde i Jordens atmosfär den 4 januari 1958 och brann upp. Återinträdet skedde från Mongoliet till Alaska.

Satelliten var sfärisk, 58 centimeter i diameter och hade fyra radiospröt. Massan var 84 kilo och utsidan bestod av 2 mm blankpolerad aluminium. (Källa Wikipedia)

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com