Grattis Ölandsbron — som precis har fyllt 45 år

Posted by Erik SM7DZV on 30 september, 2017 in Nyheter |

1972-09-30: Dåvarande kronprinsen Carl Gustaf höll invigningstal och klippte blågult band på Ölandsleden, nuvarande väg 137. I bakgrunden, på viadukten vid Möllstorps trafikplats, trängdes oräkneliga ölänningar för att få en skymt av händelsen.
FOTO © Erik SM7DZV

 

— Av Erik SM7DZV  —

2017-09-30: I dag för 45 år sedan invigdes Ölandsbron. Deltagarna i invigningen hade fått ta färjan från Kalmar över till Färjestaden, som fram tills dess hade gjort skäl för sitt namn. Om invigningstalaren och bandklipparen, dåvarande kronprinsen Carl Gustaf, också fick ta färjan över till vår ö har skribenten inget klart minne av. Ett diffust och högst osäkert  minne säger att kronprinsen och honoratiores fick åka över bron, österut, trots att den inte då var invigd.

Många gånger om året blir det köer vid bron. I dag, näst sista dagen av årets Skördefest, var inget undantag. I morgon, Skördefestens avslutningsdag, lär det (erfarenhetsmässigt) bli etter värre.. Det är dock inte bron som är problemet. Det är de enfiliga vägarna på båda sidor av Kalmarsund. Anslutningsvägarna, som ska ta emot trafiken som passerar över bron, räcker inte till.

Idag: Timslånga köer efter bron
Just nu pågår Ölands Skördefest. I dag på förmiddagen sträckte sig bilkön till Öland i dubbla filer, hygglig fart över bron, förbi Möllstorps trafikplats, fram till avfarten söderut mot Mörbylånga och Ottenby. Där tog det stopp.

 

Enfiligt i båda riktningarna och knökfullt med bilar både norrut och söderut. Omväxlande krypfart till stillastående fram till Glömminge några kilometer norr om Algutsrum. Där hade våra sagesmän fått nog, svängde österut mot Runsten för att ta den östra vägen norrut.

Kronprins Carl Gustaf invigde
Den dag Ölandsbron invigdes var det också stopp på bron. Dåvarande kronprinsen Carl Gustaf och honoratiores åkte troligen buss från fastlandet till Öland. Alla övriga deltagare i invigningen samt mediarepresentanter hade fått ta färjan från Kalmar över till Färjestaden, som fram tills dess hade gjort skäl för sitt namn, norrut till den nya trafikplatsen vid Möllstorp, där kronprinsen höll tal och klippte ett blågult band. Sällskapet åkte därefter över bron, där kronprinsen skrev sin autograf på en platta på fastlandssidan. Efter det var bron officiellt invigd, och trafiken släpptes på.

Första  kö-kaoset på invigningsdagens eftermiddag
Tusentals fastlänningar bestämde sig den eftermiddagen för att åka till Öland, fram och tillbaka. Fram gick bra. Tillbaka var det timslånga köer. Det var fullt i klass med vilken modern Midsommarsöndag som helst.

2009 – Bron blir fyrfilig
Från 2009 gjordes bron fyrfilig och cyklar och mopeder förbjöds. När det är stora evenemang på Öland hjälper det inte. Det blir köer ändå. Då gäller det bara att ta det lugnt och hålla ordentliga avstånd. I morgon, den 1 oktober,  är en sådan dag. Då ska många besökare lämna ön efter årets Skördefest.

Böda – Årets Ölandsby 2018
Välkomna tillbaka till Öland 2018, och till årets Ölandsby – Böda.

FOTNOT: Ölands Radioamatörer under årets Skördefest
Ölands Radioamatörer har idag medverkat vid försvarsdagen i Stora Rör och fört över flygplanens kommunikation till ljudanläggningen, så att besökarna kunde höra vad piloterna sa. I går och idag har  klubben också visat och demonstrerat amatörradio för skördefestbesökare vid Bödasågens Allhandel i Böda.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com