Historien om Bosses SM4BKQ Morsewhisky

Posted by Erik SM7DZV on 5 oktober, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-10-06.

Radioantenn, namn och anropssignal på etiketten. Ingen tvekan om vad Bosse SM4BKQ har för hobby.

— Av Erik SM7DZV —

Det kom ett mejl och ett par bilder till redaktionen: ”Jag vet inte om det här är något för Amatörradionyheterna, men…”

Avsändare var Bosse SM4BKQ som hade fotograferat en butelj med sin alldeles egen Whisky, tappad från fat hos Box Destilleri lite nedströms Sandslån vid Ångermanälvens norra strand. Det behövdes bara en blick på etiketten för att förstå att det här var något alldeles extra – 64-procentig Morsewhisky med antenn och callsign.

Nere på etiketten finns nämligen Bosses anropssignal SM4BKQ utskriven med morsekodens korta och långa.

Ett ankare – 39,25 liter.

Amatörradionyheterna har tidigare skrivit om Bosses sida på nätet, där han presenterar sin hembygd, byn Konsterud, dess omgivningar och bygdens radioamatörer. Men Bosse har fler favoritområden i Sverige: Västkusten, Österlen och Ångermanlands Höga Kust.

Höga Kusten och Ådalen
Till det senare området räknas Ångermanälvens nedre dalgång, Ådalen, och där, ett stenkast från Sandslån, ligger Box gamla kraftstation som sedan 2010 fått nytt liv och ge namn åt whiskydestilleriet.  Från början användes platsen av en träindustri som specialiserat sig på lådtillverkning, därav namnet.

Ett ankare – 39,25 liter.
Hos destilleriet utanför Sandslån kan den intresserade beställa ett fat whisky, ett ankare på 39,25 liter. Destilleriet sköter sedan lagring, buteljering, all administration samt utlevereras till Systembolaget på valfri ort eller till ett godkänt företag utomlands.

För det betalar kunden direkt till destilleriet. Sedan buteljerna levererats via Systembolagets Privatimport kommer kunden till önskad systembutik och betalar där alkoholskatt och Systembolagets omkostnader. Det andra alternativet är att kunden hämtar spriten utomlands hos ett företag som är godkänt för sprithantering.

25 000 kronor plus alkoholskatt
Den som bestämmer sig för att köpa ett ankare whisky får räkna med att betala någonstans mellan 20 och 25 tusen kronor till destilleriet. Till det kommer alkoholskatt och Systembolagets administration. Den privatperson som vill prova Box Whisky måste inte beställa ett helt ankare och vänta tre år eller mer på att få hämta beställningen. Det finns femårig Box Whisky att köpa på Systembolaget.

Box – Näst störst i Sverige
Box är det näst största whiskydestilleriet i Sverige. Störst är Mackmyra utanför Gävle. Dessutom finns det en mindre whiskytillverkare ute på Smögen.

 

Länkar
Amatörradionyheterna – Bo i Konsterud skapar hemida om bygdens radioamatörer
Till Bosses hemsida:  SM4BKQ – Amatörradio
Box Destilleri
(OBS varningstext på första sidan).
Alkoholfritt alternativ för er som inte är intresserad av Whiskytillverkning:
IOGT – klicka här
Om Sandslåns bandylag:  Flottarvallen i Sandslån – Här spelade Timmerkusarna allsvensk bandy 
Wikipedia – Sandslåns SK

FOTNOT
Södra sidan av Ångermanälven

Det förtjänar att nämnas att mitt emot Sandslån, på södra sidan av Älven ligger Nyland, som på sin tid hade ett att Ångermanlands mest fruktade ishockeylag, IFK Nyland. Andra framstående ångermanländska ishockeylag från samma tid var bland annat Backe IF, Sollefteå GIF och Alfredshems IK.

IFK Nyland och Backe IF saknar sedan årtionden seniorlag. Alfredshem har bytt namn till Modo Hockey. Under senare år har det varit tungt att vara Modosupporter. Mellan Kramfors och Väja ligger Sandviken. Där fanns det också ett bandylag. Selånger ligger i Medelpad, långt från Ångermanälven.

Saknar radioanknytning
Redaktören är fullt medveten om att Ådalens bandy- och ishockeyhistoria saknar anknytning till amatörradio men ser dessa rader som en anspråkslös insats för idrottshistorisk bildning. Av samma skäl ställs därför, vid lämpligt tillfälle, även några rader om bandyn i Hälleforsnäs i utsikt.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com