Gotland och Åland i farans riktning
när ryska störsändare i Kaliningrad
slog ut Lettlands mobilnät och alarmnummer

Posted by Erik SM7DZV on 9 oktober, 2017 in Nyheter |
Publicerat 2017-10-06. Uppdaterat 2017-10-09

Reuters rubrik på torsdagen
Klicka på bilden för att läsa nyhetsartikeln (engelska)

— Av Erik SM7DZV —

Under den stora Ryska militärmanövern förra månaden störde Ryssland ut Estlands mobilnät, inklusive nödnumret 112 under sju timmar. Det uppger företrädare för NATO och Lettlands säkerhetstjänst. Ryssland misstänks ha använt mycket kraftiga störsändare, placerade i Kaliningrad, som varit riktade, inte mot Lettland utan mot Gotland och Åland.

Reuters refererade i går till officella Nato- och baltiska källor, som uppger att Ryssland sannolikt låg bakom ett sju timmar långt avbrott i Lettlands mobila kommunikationsnät före Rysslands stora militärmanöver förra månaden. Bedömarna, som baserade uttalandena på tidiga underrättelseanalyser, ser enligt Reuter aktionen som en uppenbar test av Rysslands förmåga till cyberkrigföring.

Störsändare riktad mot Sverige
Ryssland misstänks för att ha lamslagit det mobila telenätet längs Lettlands västkust i sju timmar den 30 augusti, uppger NATO-diplomater och lettiska säkerhetstjänstemän. En störsändare riktad mot Sverige från Rysslands baltiska utpost Kaliningrad kan ha använts.

Lettiska alarmnumret 112 gick ned
Lettiska tjänstemän tror att Moskva sköt in sig på den lettiska räddningstjänstens alarmnummer 112, som gick ner för första gången den 13 september.

Sändaren i Kaliningrad
Ryssland tycks ha startat en mycket kraftfull störsändare för mobiltelefoni i Kaliningrad. Störsändaren var inte riktad mot Lettland utan mot Gotland och Åland, uppgav Karlis Serzants, viceordförande i det lettiska parlamentets nationella säkerhetskommitté.

Länk till Reuters nyhetsartikel

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com