Elever i projektet “SSA – Amatörradio i skolan”
kontaktar radioamatörer på ISS på torsdag

Posted by Erik SM7DZV on 14 oktober, 2017 in Nyheter |

Från upptakten av projektet SSA Amatörradio i skolan vid Räddningsgymnasiet i Sandö. I katedern Christer SM3ESX och en elev . Resten av eleverna följer intresserat det som händer.
FOTO Jörgen SM3FJF.

— Av Jörgen SM7FJF —

Jörgen SM3FJF leder
projektet SSA- Amatörradio i Skolan.
På torsdag får deltagarna tillfälle att tala med astronauter på ISS.

(2017-10-14)
Elever från Minervaskolan i Ånge och Räddningsgym-nasiet på Sandö kommer på torsdag, den 19 oktober, att få kontakt med astronauten Paolo Nespoli på den Internationella Rymdstationen, ISS.

Tillsammans med elever från Tallaght Community School, Dublin, Irland får de ställa sina rymdfrågor till astronauten.

Förbindelsen med ISS var först planerad till på fredag, men på grund av en försenad materialtransport, som måste dockas med rymdstationen på fredagen har datumet preliminärt  ändrats till den 19 oktober. Slutgiltigt datum kommer förhoppningsvis under innevarande veckoslut.

Aulan på Räddningsgymnasiet görs om till ”kontrollrum”
14 elever från NTI Gymnasiet i Sundsvall och deras lärare deltar i projektet och ser till att aulan på Räddningsgymnasiet görs om så att den liknar NASA:s kontrollrum. NTI-eleverna ska filma före, under och efter kontakten med rymdstationen, och arbetet ska resultera i en dokumentär som därefter skickas till NASA. NTI gymnasiet har lovat att streama hela projektet på Internet.

 

Lyssna och se skolelevernas frågor till astronauteerna
över en streamad länk på nätet

Länkadressen kommer att göras känd på morgonen samma dag som förbindelsen med ISS genomförs. Förutsatt att förbindelsen flyttas tillbaka 24 timmar kommer den streamade sändningen att pågå från kl 11.45 till 14.30, svensk tid. Exakta tider kommer att kungöras så fort de är kända.

Elevernas frågor till astronauten på  Internationella Rymdstationen ISS påbörjas  ca kl 13.57, svensk tid. Övrig tid är kulturutbyte mellan eleverna i Sverige och på Irland.

Länk
Klicka på länken för att läsa presentationen av projektets svenska del: Presentation – ARISS Contact from Sando v0.4

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com