Skydda dej mot säkerhetshålet i WPA2
— Stäng telefonens Wifi så fort du går hemifrån

Posted by Erik SM7DZV on 17 oktober, 2017 in Nyheter |


— Av Erik SM7DZV —

I dagarna kom nyheten att en allvarlig säkerhetslucka har upptäckts i krypteringsalgoritmen WPA2 som används i Wifi-nätverk. Wifi finns som standard i alla androidtelefoner.

Risken ytterst lokal – några tiotal meter
Säkerhetsluckan finns i protokollets handskakning. Det innebär att läckan därmed väldigt lokal. Angreppet sker mot luftgränssnittet, som har några tiotal meters räckvidd.

Stäng av telefonens Wifi när du går hemifrån
Det du som användare kan göra är att stänga av androidtelefonens wifi så fort du lämnar hemmet för offentliga miljöer. På det sättet kan du troligen kapa bort det allra allra mesta av risken för att någon ska kunna hacka din mobiltelefon.

Det går inte en dag utan larmrapporter om brister i datasäkerhet och hackning. Den senaste i raden är att forskare verkar ha knäckt WPA2 – de säkerhetssystem som skyddar de flesta trådlösa nät (wifi) idag.

Läckan mycket lokal – Varning för offentliga miljöer
Säkerhetsluckan finns i protokollets handskakning. Notera dock att läckan därmed är lokal – angreppet sker mot luftgränssnittet, som har några tiotal meters räckvidd.

Stäng av telefonens Wifi när du går hemifrån
Den första (och kanske enda?) rimliga åtgärd som den enskilde användaren kan och bör göra för att skydda sig är därför vara att stänga av WIFI-funktionen på androidtelefonen, när man lämnar hemmet för offentliga miljöer.

Länkar (bland många)
Techworld IDG: Forskare har knäckt WPA2 – krypteringen som skyddar ditt wifi   Zdnet.com: WPA2 security flaw
Wikipedia: WiFi (bakgrund mm)

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com