Radiorösten som döpte och odödliggjorde
Himmelska Fridens Torg i Holmsund

Posted by Erik SM7DZV on 18 oktober, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Är det lättare att åka till Paris än till Holmsund? Den frågan ställer Trafikverket just idag, under en konferens i Skellefteå.

Fredrik Burgman.
FOTO Umeå Universitets Forskningsarkiv.
Källa: Klicka på bilden!

Holmsund. Det är nog inte bara Trafikverket som undrar hur man tar sig dit. Frågan är sannolikt större än så.

Vem vill inte en gång i livet besöka Himmelska Fridens Torg, namngivet och odödliggjort av Fredrik Burgman genom hans kåserier i riksradion, rubricerade Hallå Göta och Svea.

Fredrik Burgmans norrländskt rotade reflexioner från parkeringsplatsen utanför Konsum i Holmsund var högtidsstunder för alla oss som i tidens anda hade fått lov att flytta söderut för att kunna försörja oss, vi som aldrig kunde glömma glädjen av att åka skidor på skarsnö och där till och med minnet av sommarens blodtörstiga bromsar, knott och brännmygg har förbleknat på grund av avtrubbat minne och avståndets patos.

 

Profet i egen by
Det brukar heta att ingen är profet i sin egen by. Fredrik Burgman är ett lysande undantag. I maj för ett år sedan klubbade byggnadsnämnden i Umeå namn på 39 parker. En av dem ligger i Holmsund. Parken fick samma namn som den berömda parkeringsplatsen framför konsum (som jag hoppas finns kvar).

Forskningsarkiv med originalmanuskript
Fredrik Burgman har också fått ett eget arkiv på Umeå Universitet. Där kan man bland annat läsa originalmanuskript till flera av hans radioprogram som skänkts till Forskningsarkivet. Nu finns bland annat fem volymer med manuskript från Burgmans olika radioprogram under 1970-1980-talet.

Länkar:
Forskningsarkivet Umeå Universitet: Fredrik Burgman
Västerbotenskuriren: Nya namn på 39 parker

 

Trafikverkets konferens idag
Konferensen arrangeras av Rådet för tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar (RTAF). Det är ett samarbetsorgan för Trafikverket och funktionshindersrörelsen där även de regionala kollektivtrafikmyndigheterna deltar.

Här är programmet för Trafikverkets resa den 18 oktober.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com