Blank sol — Tre år kvar till solfläcksminimum

Posted by Erik SM7DZV on 19 oktober, 2017 in Nyheter |

Blank sol, 2017-10-19.
Credit SDO / HMI Intensitygram

— Av Erik SM7DZV —

För tredje dagen i rad är solen blank, saknar solfläckar. Hittills i år har 66 dagar varit utan solfläckar.

Förra veckans kraftiga radiostörningar på kortvåg berodde, som vi tidigare nämnt, på att ett mycket stort hål i solens atmosfär ledde till att solvind med mycket hög hastighet, upp emot 700 km per sekund, kunde strömma ut. När solvinden träffade jordens magnetfält ledde det till kraftig jordmagnetisk storm.

Just nu ser vi en närmast död sol med mycket låg aktivitet.

 

Den mycket aktiva solfläck (AR2673), som ledde till flera flares i början av september, kom tillbaka (nu benämnd AR2682) efter att ha passerat den sida av solen som inte är synlig från jorden. Solfläckens aktivitet hade nu minskat kraftigt och den passerade utan nämnvärda utbrott.

Solfläckscykeln – Tre år till botten
Solfläckscykeln befinner sig fortfarande i nedåtriktad fas. Botten förväntas enligt NOAA inte nås förrän mot slutet av 2020. Konditionerna på kortvåg väntas därför vara fortsatt dåliga även under de närmaste tre åren. Som vanligt gäller det att ta tillvara de tillfälliga öppningar som ändå inträffar.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com