Rikard SM1CQA S.K.

Posted by Erik SM7DZV on 19 oktober, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-10-20: Artikel i Östra Småland, från 2015. Rikard visar telegrafi.

Rikard SM1CQA
1943-03-20 — 2017-10-19
Rikard, bärplockaren och svampexperten, i skogen nordost om hemmet i Gothem.
Bilden från 2013. FOTO © Erik SM7DZV.

— Av vännen Erik SM7DZV —

Rikard Wärff, SM1CQA, Nors, Gothem, är död. Han avled idag klockan 12.30 på Visby sjukhus i kretsen av sina närmaste. Rikard drabbades av en massiv hjärnblödning som skadade hjärnans andningscentrum vilket efter en kort tids sjukdom ändade hans liv.

Rikard saknas och sörjs av sina närmaste: hustrun Christina, barnen Annica, Robert och Jasper, barnbarn, syskon, övrig släkt och vänner samt otaliga radiooperatörer och radioamatörer i vårt land och ute i världen.

Rikard SM1CQA i sitt radioshack hemma i Nors 2013.
FOTO © Erik SM7DZV

SOS från Indiska Oceanen
Rikard blev i tidig ungdom intresserad av radiokommunikation och efter dispens blev han som 17-åring antagen vid Teleskolan som telegrafielev. Under hela sitt yrkesverksamma liv arbetade han som telegrafist. Som 18-årig telegrafist på sin första resa sände Rikard sitt första SOS från malmtransportfartyget Markland som drev manöverodugligt ute på Indiska Oceanen.

Pejlade Jan Heweliusz
Efter många år till sjöss gick Rikard iland. 1993 satt han som vakthavande radiooperatör vid Tingstäde radiostation natten när M/S Jan Heweliusz fick förskjutning i lasten, kapsejsade och sjönk i södra Östersjön. Rikard tog emot nödsignalerna som sändes och lyckades pejla olycksplatsen så att undsättande fartyg kunde hitta till haveristen. Sin sista långresa gjorde Rikard år 2001 som radiooperatör på isbrytaren Oden, under en av fartygets nordpolsexpeditioner.

Föreningsmänniska
Utöver sin professionella gärning var Rikard bland mycket annat aktiv inom Sjövärnskåren och inom Frivilliga Radioorganisationen FRO. Inom amatörradion var han aktiv som SSA:s distriktsledare för Gotland, och han var en av eldsjälarna bakom arrangemanget av SSA:s årsmöte 2017 på Fårö. Han har också varit lärare för blivande radioamatörer och förekommit som provförrättare. Rikard deltog dessutom i ett marint övningsnät, tillsammans med ett antal före detta yrkestelegrafister från sjön.

Positiv livssyn
Som radioamatör var Rikard ytterst respekterad och aktad för sin stora kunskap, erfarenhet och sin beredvilliga hjälpsamhet. Han beundrades för sin unika förmåga att kunna ta emot näst intill oläsbart svaga radiosignaler. Men han kommer också att bli ihågkommen för sin positiva livssyn, sin humor och sitt vänliga och generösa sätt.

Den störste optimist som fanns
Rikard var under sina sista tio år märkt av allvarlig sjukdom. Aldrig vid något tillfälle under dessa år hördes han klaga över sitt öde eller vädja till omgivningen om medlidande. Rikard var den störste optimist som fanns. Vid midsommar i år låg han på Visby sjukhus med nio spräckta revben och brutet bröstben. Han undrade när Internationella Fyrhelgen skulle äga rum. Jag förklarade att det skulle bli den 19 och 20 augusti. ”Det ska verkligen bli roligt att få komma till Öland”, blev svaret.

”Det gick inte att sluta då…
Rikard kom till Ölands Norra Udde. Han körde radio under hela fyrhelgen. Under den avslutande söndagens eftermiddag, när andra hade packat ihop sina radiostationer, satt Rikard kvar och körde telegrafi så det gnistrade. ”Det gick ju inte att sluta då”, förklarade han. ”Konditionerna hade just börjat bli bättre…”

SM1CQA på amatörradions Wall Of Fame
Rikards anropssignal har en given plats på amatörradions Wall Of Fame. Den kommer alltid att saknas på banden.

Saknaden är gränslös.

 

Länkar:
SM1CQA
SOS från manöverodugligt fartyg på Indiska Oceanen


Här kör Rikard CW från Fyrhelgen vid Långe Erik


Sista generationens telegrafister…

Tidningen Östra Smålands rapportering 2015 av ”Ljus på Kultur” – här demonstration av Telegrafi på Kalmar Stadsbibliotek. Rikard SM1CQA, längst till vänster, vid telegrafnyckeln.

FOTO Östra Småland/Andreas Bendroth.
Vi tackar Tidningen Östra Småland för tillståndet använda artikeln.
Klicka här eller på bilden för att läsa hela artikeln i tidningen.

 

Tog färjan till fastlandet för att få visa telegrafi
2015 genomförde Borgholms, Mörbylånga och Kalmar kommuner aktiviteten Ljus på Kultur. Ölands Radioamatörer bidrog med ett program om telegrafi och telegrafins betydelse för samhällsutvecklingen. Rikard, som är medlem i Ölands Radioamatörer, tog färjan från Gotland för att medverka och visa telegrafi ”live”.

”sista generationens telegrafister…”
Tidningen Östra Småland i Kalmar rapporterade. Med ett leende trakterar Rikard, längst till vänster, telegrafnyckeln. Övriga på bilden är SM7CJQ, SM7CIL och SM7DZV. Bildtexten förkunnar att vi här ser den sista generationens telegrafister.

Mer än ödesmättad profetia
Idag, när Rikard inte längre finns, känns Östra Smålands bildtext som mer än en ödesmättad profetia.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com