Radiomuseets nyhetsbrev:
Hur tyskarnas radiostyrda bomb stördes ut

Posted by Erik SM7DZV on 24 oktober, 2017 in Nyheter |

Mottagaren i störningssystemet RM6423 heter R-58A/RQ-8 tillverkades av Hallicrafters Co USA.
FOTO Radiomuseet.

—  Av Erik SM7DZV —

Nyheter från Radiomuseet har utkommit med ett nytt intressant nummer. Lars Hallin skriver i en artikel om den tyska radiostyrda bomben Fritz-X, som fälldes från hög höjd och som sedan styrdes med radiosignaler mot sjömål. Precisionen var mycket hög.

Motdraget lät inte vänta. Hallicrafter tillverkade störningsutrustning med mottagare och sändare. Operatören lyssnar av frekvensen och sändaren sänder ut en störsignal på Fritz styrfrekvens. På Radiomuseet finns en mottagare till detta störningssystem.

 

Radiostationer i Grönköping
En annan höjdarnotis i månadens nyhetsbrev är Ulf Sjödins rader sedan han läst Maria Overlands Grönköping, vår egen lilla stad och i avsnittet om ’Böcker om Grönköping’ och hittat två verkligt intressanta titlar:
’Den hemliga gniststationen i Grönköping”.
Utkom 1919, författare Oscar Rydqvist, Bonniers förlag.
Hallå, hallå, Grönköping – Motala
Utkom 1930, författare Nils Hasselskog. Wahlström & Widstrands förlag.

Nyinspelat på fonograf
I månadens nummer finns också en artikel om hur riksspelmannen Jenny Elisabeth Gustafsson i augusti i år gjorde en fonografinspelning av låtar som upptecknats av urmakaren och spelmannen Carl Johan Andersson under början av 1900-talet.

Länkar
Nyheter från Radiomuseet nr 106 november 2017  (pdf för nedladdning).
Youtube:
Jenny Elisabeth Gustafssons fonografinspelnng av låtar ur Urmakarens Notbok.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com