Geomagnetiska stormen över oss — K-index 6

Posted by Erik SM7DZV on 8 november, 2017 in Nyheter |
Publicerat 2017-11-06.
Uppdaterat 2017-10-08 klockan 08.05.
Uppdaterat 2017-10-08 klockan 12.30: K-index har nu sjunkit till 3.

Geomagnetisk aktivitet nu på morgonen den 8 november 2017.
Källa NOAA.
Klicka på bilden för att se NOAA:s realtidsbild av rymdvädret.

— Av Erik SM7DZV —

Solar Terrestrial Data 2017-11-08 klockan 07.10 GMT.

För ett par dagar sedan kom varning för en ny geomagnetisk storm, som enligt prognoserna skulle ha drabbat jorden i förrgår och igår. Det tog något längre tid än beräknat. De första effekterna av den kraftiga solvinden började inte visa sig förrän under gårdagens eftermiddag. Idag är det full geomagnetisk storm, och effekterna är kraftigare än vad som först förutsågs.

Det är ett återkommande hål i solens atmosfär som gör att solvind med hög hastighet kan strömma ut i riktning mot jorden. Hålet är stort och jorden kan komma att befinna sig i den kraftiga solvinden under flera dagar.  Den Australiensiska ryndväderservicen IPS förutskickar försämrad MUF åtminstone fram till den 10 november.  Störst påverkan väntas idag, den 8 november. Solar Terrestrial Data talar sitt tydliga språk.

Läs också mer på Spaceweather.com.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com