SvD: Kortbedrägerier ökar — så skyddar du dig

Posted by Erik SM7DZV on 11 november, 2017 in Nyheter |

Klicka på logon för länk.

Svenska Dabladet skriver om kortbedrägerier och om hur du kan skydda dej:

Omkring 220 svenskar drabbas varje dag av kortbedrägerier. Skydda därför pinkoden när du handlar på stan och sätt upp säkerhetsspärrar när du handlar på nätet, råder polisen.

När du använder kortet i en affär eller på en restaurang: Skydda din pinkod. Se till att ingen kontrollerar de siffror du knappar in. Se till att hålla reda på din plånbok eller handväska så att ingen kan stjäla den om din kod kommer i orätta händer.

På nätet är det värre. Uppklarningsprocenten är bara cirka tre fall per tusen. SvD skriver:

På nätet finns det flera sätt att skydda sig. Först och främst kontrollera att webbutiken verkar tillförlitlig. Många kortföretag erbjuder säkra betallösningar som 3D-secure och Verified by Visa. Även fakturaköp kan vara ett alternativ.

Det kanske främsta sättet att skydda sig är att införa en spärr på sitt kort för betalköp. Alla kort har möjlighet till internetspärr eller så kallad geospärr som innebär att det finns en geografisk spärr på kortet, vilket innebär att kortet inte går att använda i visst geografiskt område.

– Följer du dessa råd är du ganska säker. Men det allra bästa är att se till att kortet inte är öppet för köp på internet när du inte ska handla. För då kan inte bedragaren göra det heller, säger Jan Olsson.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com