ARRL-nytt: Rutjakt 2018

Posted by Erik SM7DZV on 14 november, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Från den 1 januari startar ARRL den nya aktiviteten Rutjakten.

Rutjakten går ut på att samla lokatorrutor, de fyra första tecknen. Maidenhead lokatorsystem delar upp jordklotet i 324 områden, vilka vart och ett innehåller 100 fyrkanter med sidorna en grad latitud (norr/syd) gånger två grader longitud (öst/väst).

Det innebär att det finns totalt 32400 rutor. Det torde sannolikt räcka för de flesta för att ha åtminstone några okörda rutor kvar vid årets slut.

Till saken hör att jordytan till två tredjedelar täcks av vatten. Det innebär att majoriteten av rutorna ligger ute i världshaven. Till det kommer alla områden på terra firma, som är ogästvänliga, obebodda och i många fall ytterst svåra att nå.

 

LoTW
För att kunna delta måste man använda sig av LoTW, Logbook of the World. Du behöver inte ens utbyta uppgifter om rutor. Så länge de andra operatörerna också deltar i LoTW, tillgodoräknas du automatiskt kontakter, när de laddar upp sina loggar. Det innebär att contestkontakter också räknas, liksom kontakter med speciella eventstationer, eller andra aktiviteter on-the-air som använder LoTW för att bekräfta kontakterna.

Kommersiella remotstationer troligen helt OK
Det torde därmed också innebära att att kontakter via kommersiella remotestationer räknas. Det betyder i sin tur att det som krävs för ett bra resultat i ARRL:s rutjakt 2018 är en fet plånbok och obegränsad tid. Radio från punkt till punkt, glöm det.

Länkar
ARRL International Grid Chase   
LoTW – Logbook of The World

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com