Problem med Windows?
— Lär dej att själv hantera svårigheterna

Posted by Erik SM7DZV on 14 november, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-11-17:
Viktig läsning innan du bestämmer dig för att stänga av automatisk uppdatering av Windows 100.

Nästan alla fel Microsofts support har att jobba med, gäller automatiska uppdateringar av Windows 10, säger en av  företagets supportpersoner. Uppdateringsprogrammen fungerar dåligt.

— Av Erik SM7DZV —

Allt sedan Windows 10 introducerades har redaktionen fått återkommande rapporter, om onödiga svårigheter som datoranvändare drabbats av, till följd av Microsofts automatiska uppdateringar av operativsystemet.

Vi har här samlat länkar till några av våra tidigare publicerade artiklar från juni 2015 till juli 2017, om Windows 10 och vad man man själv kan göra för att försöka begränsa problemen och hantera svårigheterna. Sammanställningen handlar om hur du kan

  1. Skapa en återställningspunkt,
    — absolut nödvändigt om operativsystemet ändå kraschar.
  2. Stänga av automatiska uppdateringar av Windows 10
  3. Starta  Windows 10 i felsäkert läge
  4. Undvika att av misstag uppdatera din dator till Windows 10.
  5. Vi avslutar med en länk till Nortons snabbkurs i internetsäkerhet.


Anmälde Microsoft till Konsumentverket
Redaktionens egna krascher med ty följande ominstallationer av operativsystemet har dessutom avsatt ett antal spår i våra spalter. Nyligen nåddes vi av uppgiften att en radioamatör, så till den grad tröttnat på de automatiska uppdateringarna av Windows 10, att hen anmält företaget till Konsumentverket. Resultatet av denna anmälan förtäljer inte historien.

Samlade länkar:

Vi har här samlat länkar till några av våra tidigare publicerade artiklar från juni 2015 till juli 2017, om Windows 10 och vad man man själv kan göra för att försöka begränsa problemen. Sammanställningen handlar om hur du kan

1. Skapa en återställningspunkt

Vänta inte på kraschen. Skapa återställningspunkt i Windows 10, så att du inte behöver stå helt handfallen om ditt operativsystem ändå kraschar. Läs mer.

2. Stäng av automatiska uppdateringar
– om du måste – och på egen risk

Automatiska uppdateringar av Windows 10 vållar problem på en del datorer. Det går att stänga av automatiska uppdateringar av Windows 10, men man måste vara medveten om att det är att ta en risk.

Läs detta först.

– Uppdateringarna vållar inte problem på alla datorer
Problemen med automatiska uppdateringar förekommer på en del datorer. På andra datorer fungerar uppdateringarna utan problem. Den som inte drabbats av problem till följd av automatiska uppdateringar behöver naturligtvis inte vidta några åtgärder.

– Måste själv utföra uppdateringen
Den som å andra sidan drabbas av att datorn hänger sig eller att man måste börja göra ominstallationer, har möjlighet att agera på det sätt som beskrivs här nedan. Informationen har vi fått via Microsofts support. När man stänger av automatiska uppdateringar är det nödvändigt att regelbundet ladda ned filen och själv manuellt göra uppdateringen.

– En åtgärd helt på egen risk
Lägg märke till att det är att ta en risk, när man stänger av automatiska uppdateringar av operativsystemet. Den som stänger av automatisk uppdatering måste vara medveten om att man gör det på egen risk.

– WannaCry spreds på ouppdaterade datorer
Krypterings-ransomware typ Wannacry fick spridning tack vare att folk inte hade uppdaterat sina datorer. Redaktionen kan absolut inte ta ansvar för vad som händer om bristen på uppdatering leder till att någon får sin hårddisk krypterad av ett framtida utpressningsmejl, så kallat ransomware.

– Osupportade windowsversioner innebär alltid en risk
Att behålla gamla, osupportade versioner av windows innebär också att man inte får uppdateringar för t.ex. Wannacry. I just wannacry-fallet gjorde dock Microsoft ett undantag och släppte uppdateringar till gamla windowsversioner som inte längre supportades. Wannacry är ett extremfall. Av säkerhetsskäl rekommenderas alltid att datorns operativsystem, och program som används, alltid ska vara uppdaterade för att förhindra att nyupptäckta säkerhetshål i programmen leder till att datorn infekteras av olika former av virus.

Windows – End of Support:
Windows XP  –  April 8, 2014.
Windows 7 (Service Pack 1)  mainstream support  –  January 13, 2015,
Windows 7 (Service Pack 1)  extended support  –  January 14, 2020.
Windows 8.1 mainstream support  –  January 9, 2018
Windows 8.1 extended support   –  January 10, 2023

Läs mer
– Vår ursprungliga artikel om hur man kan undvika automatiska uppdateringar av Windows 10
.

3. Starta  Windows 10 i felsäkert läge

Räddningen när datorn inte ens går att boota. Se under mellanrubriken som finns en bit ned i artikeln. Måste du installera om eller återställa underlättar det om du tidigare skapat en återställningspunkt, (se 1.)  Läs mer.

4. Undvik Windows 10
om du är nöjd med äldre versioner

Undvik att uppdatera din dator till Windows 10 ifall du är nöjd med Windows 7XP eller Windows 8.  Läs mer.

5. Nortons snabbkurs i internetsäkerhet.

Läs mer. Klicka här.

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com