Svartsändare i Malmö störde MixMegapol

Posted by Erik SM7DZV on 14 november, 2017 in Nyheter |

Ny Teknik den 10 november 2017.
Klicka på bilden för att komma till artikeln.

— Av Erik SM7DZV —

Under fredagen kablades nyheten ut, om att rundradiostationen MixMegapol i Malmö hade kapats och sänt något som betecknades som IS-propaganda under 30 minuter.

Ny Teknik har efteråt rapporterat att det mest troliga är att det inte alls rört sig om någon ”kapning” utan att någon haft en FM-sändare på samma frekvens som MixMegapol och inom ett mycket lokalt område lyckats störa ut rundradiosändningen.

Vid sändning med frekvensmodulering kommer störsändaren att höras på frekvensen, om dess fältstyrka är större än den störda stationen. Det innebär att den störande signalen kan ha överröstat MixMegapol i närheten av störsändarens antennplats. Den störande sändaren har därför endast haft begränsad och högst lokal framgång.

 

Tumregel om störsändning
Det finns en militär tumregeln för störsändning som säger att FM störs ut om störsändaren har samma effekt som som den störda sändaren. På AM krävs tio gånger så hög störande effekt, på SSB 100 gånger så hög störande effekt och på telegrafi 1000 gånger så hög störande effekt för att nyttotrafiken ska bli utslagen. Det är den främsta orsaken till att telegrafi i de allra flesta fall inte går att störa ut.

Länk
Ny Teknik: Så kan en radiokapning ha gått till

 

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com