Många programpunkter vid radiodag på Öland

Posted by Erik SM7DZV on 19 november, 2017 in Besökstips |
Uppdaterat 2017-11-19 klockan 16.00: Fler fotografier från radiodagen.

Conny SM7GMD visar hembyggd transceiver för 40 meter och magnetloop.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Information om Ölands repeaternät på två meter och radiolänkarna mellan de tre repeatrarna,
förhandsinformation om certifikatkursen, som startar i januari,
info och demonstration av SDR-teknik
berättelser och bilder från de sju haven
workshop om telegrafi.

Det var några av många programpunkter när Ölands Radioamatörer genomförde en radiolördag i lördags, den 18 november.

Radiodagen genomfördes i Borgholms IOGT/NTO-lokal, där ett drygt 20-tal personer deltog med stort intresse. Deltagarna var radioamatörer från Öland och angränsande klubbar samt ett antal personer intresserade av den kommande kursen för amatörradiocertifikat.

 

Certifikatkurs efter nyår
Conny SM7GMD, som kommer att vara lärare på kursen, var först ut, genom att informera om innehåll, upplägg och metod för utbildningen. Conny fortsatte därefter med att demonstrera en hembyggd 40-meterstransceiver för 7 MHz med en uteffekt av fyra watt. Till stationen hade han förfärdigat en portabel magnetloopsantenn.  Den kompletta radiostationen på ett bord framför deltagarna väckte såväl frågor som intresse.

Länkade tvåmetersrepeatrar
Ölands Radioamatörer har under de senaste åren driftsatt tre tvåmetersrepeatrar, en i norr, en på mitten av ön och en i söder. För att kunna knyta ihop användare längs den långsträckta ön har klubben byggt två dubbelriktade radiolänkar, så att alla tre repeatrarna går igång när en av den startas och någon trycker in PTTn och börjar tala. Om det arbetet och de tekniska lösningarna informade Tommy SM7VVY och Enar SM7MQE.

Rolf SM7OHE under demonstrationen av SDR.
FOTO © Erik SM7DZV

Drönarvideo
Göran SM7DMY visade en kort video, där han fotograferat Borgholmsrepeatern från sin drönare.

Videon, som tilldrog sig stort intresse, kommentarer och en del frågor, visar hur det på ett effektivt sätt går att besiktiga master och antennanlägggningar. Det senare är för övrigt en teknik som sedan en tid används av Teracom. Tekniken är naturligtvis användbar i ett otal andra sammanhang.

Här några korta rader om resten av programmet under radiodagen:

Workshop om SDR
Rolf SM7OHE visade hårdvara och program för SDR, software defined radio, samt demonstrerade olika tillämpningar.

Rakelteknik
Enar SM7MQE redogjorde för tekniken bakom blåljusmyndigheternas Rakelsystem, en framställning som ledde till många frågor och svar.

Kenneth SM7CJQ berättade och visade bilder från sina år som fartygstelegrafist.
FOTO © Erik SM7DZV

Berättelse från de sju haven
Kenneth SM7CJQ, som är en av klubbens seniora fartygstelegrafister, visade fotografier och berättade engagerat om upplevelser och resor på de sju haven.

Klubbens kvartermästare
Åke SM7NJD, ordförande för IOGT/NTO i Borgholm, vår värd på stället, hade förberett en radiostation för kortvåg och för två meter som stod till deltagarnas förfogande. Åke levde också upp till sin roll som klubbens kvartermästare genom att ordna morgon- och eftermiddagsfika och en hela dagen välfylld kaffebryggare.

Miniloppis
En rad till: Vad vore en amatörradioträff utan lite loppisförsäljning. Den här dagen var det Tommy SM7WVG som tagit med sig ett bord radioprylar som han inte längre behöver. Hur mycket han sålde förtäljer inte historien, inte heller vad han tänker köpa för nya grejer för pengarna som kom in…

Basics for the Future – Telegrafi
Några av de blivande eleverna har visat intresse för att också lära sig telegrafi. För att möta detta önskemål genomförde Erik SM7DZV en workshop i telegrafi. Syftet med aktiviteten var att ta bort fördomen att telegrafi skulle vara svårt och att endast vissa människor skulle ha förmågan att lära sig:

”Jag kan lära ut telegrafi till varenda en
som är intresserad och tillräckligt envis”

– Jag kan lära ut telegrafi till varenda en som är intresserad och lägger manken till. Men det krävs motivation och uthållighet. Det är precis som för en musiker. Det går inte att fuska sig fram genom ett musikstycke. Kunskapen måste nötas in.

– Att lära sig telegrafi handlar om att vara tillräckligt envis och målinriktad. De allra allra flesta klarar av det. Arbetet man lägger ned medan man lär sig är priset man får betala för tillfredsställelsen och glädjen att lära sig ett nytt språk, som går fram när inga andra trafikmetoder fungerar.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com