DARC övertar SSA:s utgående QSL-service

Posted by Erik SM7DZV on 27 november, 2017 in Nyheter |

Klicka på logon för länk till DARC.

— Av Erik SM7DZV —

Från SSA har nyheten sipprat ut att DARC, Tysklands amatörradioorganisation, kommer att överta utskicken av SSA:s utgående QSL till andra länder. Åtgärden genomförs för att pressa kostnaderna för frakt och porton och få ett jämnare flöde av utgående QSL.

SSA:s kansli i Karlsborg uppger att förhandlingar pågår, och hoppas att beslut kommer inom kort. SSA:s ordförande har varit på resande fot och därför inte hittills haft möjligheter att besvara de frågor om saken, som Amatörradionyheterna ställde via e-post i söndags kväll.

Kostnaden för förändringen, hur mycket SSA ska betala till DARC, är än så länge okänd för redaktionen. Utgångspunkten är att åtgärden inte ska bli dyrare än hittills. Hur mycket DARC kommer att begära, när det första avtalet ska omförhandlas går givetvis inte att sia om idag. Vi hoppas kunna återkomma inom kort med detaljer.

 

Höga fraktkostnader – Långt mellan QSL-sändningarna
För att undvika stora fraktkostnader har kort till vissa länder fått ligga tills man fått ihop tillräckligt många, och det har i många fall tagit sin tid. Som exempel kan nämnas att kort till Spanien och Frankrike endast skickats en gång under det senaste året. Länk.

Frakten 433 kronor per kartong
Oavsett vilket land det gäller kostar det 433 kronor att skicka en försändelse med 13 till 14 kilo QSL-kort. Priset är inklusive emballage. Det är tillåtet att lasta 20 kilo i kartongen men den rymmer inte mer än 13 till 14 kilo QSL.

Korten kommer att nå mottagarna utan fördröjning
När DARC tar över kommer en sådan QSL-kartong att skickas så snart den blivit fylld, kanske en eller två gånger i månaden. Genom att fortlöpande skicka alla kort till andra länder, även till de så kallade småländerna, kommer utgående QSL från Sverige att nå sina mottagare utan den fördröjning som gällt hittills. Korten från Sverige kommer att gå iväg kontinuerligt, och på det sättet kan antas att det i retur kommer att bli fler svar på svenska QSL.

Sorteras i Sverige
DARC ska ha korten från Sverige sorterade. För den enskilde radioamatören, som alltid sorterat korten innan de postats till SSA:s QSL-byrå, blir det ingen skillnad.

Inte heller någon skillnad mot förr för svenska kort
För svenska radioamatörers QSL till svenska stationer blir det heller ingen skillnad. Korten går direkt via kansliets inkommande byrå. Arbetsbelastningen för inkommande QSL-byrån kan antas bli jämnare än tidigare, eftersom mängden besvarade svenska QSL-kort kan antas öka.

QSL-kortsavgiften oförändrad
QSL-kortsavgiften kommer att vara oförändrad, 30 öre per QSL.

Använd dessa adresser när du skickar in QSL:

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com