29 procents höjning av brevportot från årsskiftet
…och hur en 20 kiloskartong bara rymmer 14 kilo

Posted by Erik SM7DZV on 1 december, 2017 in Nyheter |

Text-TV 2017-12-01.

— Av Erik SM7DZV —

För mindre än ett år sedan fäste Janne SM5DJZ uppmärksamheten på att Postnord då, vid kommande, läs nu senaste, årsskifte, stod i författning om att höja portot på 50 grams utlandsbrev från 13 kronor till 19 kronor och 50 öre. Janne definierar 50 gram brev som ”en vanlig QSL-request med några dollar och ett svarskuvert plus ditt QSL”.

Rolf SM5MX.
FOTO © Erik SM7DZV

Nu är det dags igen. Idag meddelas att Postnord från kommande årsskifte kommer att höja brevportot till 9 kronor. Höjningen motsvarar en ökning med 29 procent.

För några dagar sedan erfor vi att 20-kiloskartonger som används för att skicka QSL-kort till andra länder bara rymmer 13 till 14 kilo. Länk.

 

”Inte första gången…”
Rolf SM5MX konstaterar att mänskligheten har stått inför liknande problem förr. Den gången handlade om en kartong som fick innehålla 20 kilo. Läs Rolfs ”Insändare” om hur en professor i materiallära fann ut hur man skulle göra för att fylla kartongen med de godkända 20 kilona:

INSÄNDARE
Jag noterar att det är svårt att få in 20 kg QSL i den kartong som det med porto kostar 433 kr att skicka inom EU; man verkar bara kunna pressa in 13-14 kg QSL. Mänskligheten har stått inför liknande problem förr. En artikel i DN för länge sedan handlade om en viss vikt som kunde befordras i ett 50-kronorspaket, som jag vill minnas kallades ”Sverigepaketet”.

 

DN hade provat att fylla en sådan kartong med olika material för att komma upp till den tillåtna vikt, som man bara betalade förmånliga 50 kr för. Man hade testat med sand, tjocka lexika, blytackor m m utan att ens komma i närheten av gränsen. DN vände sig då till en professor i materiallära vid KTH, som fick göra sina beräkningar. Enligt honom var det omöjligt att komma upp till den tillåtna vikten i en kartong med den volymen. Men han hade ett tips: man kunde i a f komma i närheten av maxvikten om man fyllde 50-kronorskartongen – Sverigepaketet – med smält uran!

Eftersom Sverker Olofsson förmodligen sysslade med helt andra saker på den tiden borde en gnetig svensk konsument som jag naturligtvis ha kontaktat det statliga Postverket och frågat om man lurade oss medvetet. Ungefär som när klockfabrikanter hävdar att deras hightech-ur kommer att gå högst bråkdelen av en sekund fel om 1 miljon år. Hur skall signaturen ”Hederlig skattebetalare” och vi andra intet ont anande i folkhemmet kunna kolla sådant?

73,
Rolf
SM5MX (f n bara 73 år)

 

2016-12-09: Janne SM5DJZ om förra årets portohöjning:

Kraftig höjning av portot för utrikes brev 50 gram: Vanlig QSL-request kostar 19:50 efter årsskiftet

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com