”Gamla datorer borde få körförbud”

Posted by Erik SM7DZV on 2 december, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-12-03

— Kommentar av Erik SM7DZV  —

Klicka på logo för artikellänk.

Att koppla upp en Windows XP-dator på internet är lika ansvarslöst som att skippa vinterdäcken. Det tycker PC för Allas konsumentredaktör Martin Appel.

Appel tar sin utgångspunkt i gamla operativsystem som inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Han nämner bland annat Windows 7.

Appel skriver bland annat: ”Om du exempelvis kör en Windowsdator utan virusskydd utsätter du inte bara dig själv för faror. De kan även att sprida viruset vidare till andra.”

Men…

För en journalist är det viktigt att inte låta jakten på en slående rubrik leda till överdrifter.  Av artikeln får man till exempel lätt intrycket att datorer med äldre operativsystem än Windows 10 har förkastligt bristfällig säkerhet, att operativsystemet Windows 10 är säkert och att det skulle vara norm att äldre datorer skulle sakna virusskydd och säkerhetsprogram. Så enkelt är det inte.

Viktigt veta vad man håller på med
Grunden för allt, är att man har ett begrepp om vad man gör. Producenter och spridare av elakartad kod försöker utnyttja säkerhetsluckor i operativsystem och populära programsystem. Den enskilde datoranvändaren är dock knappast primärmål för dessa angrepp.

Viktigt med uppdaterade program
Naturligtvis är det viktigt att ha så långt möjligt uppdaterade och säkerhetsmässigt tätade operativsystem och program.

Heltokigt att använda en dator utan säkerhetsprogam
Naturligtvis är det heltokigt att använda en dator, surfplatta eller smart telefon utan antivirusprogram.

”Den mänskliga faktorn”
I de fall där vi under det senaste året sett att statliga myndigheter, kommuner och företag drabbats av cyberkriminalitet har det sällan varit brist på uppdaterade program eller brist på antivirusprogram som varit den skadeutlösande faktorn. Problemet har varit det som brukar gå under benämningen den mänskliga faktorn. Med det avses vanligtvis felgrepp av den person som sitter vid kontrollerna.

1. Klicka inte på alla länkar i mejlen du får
Det har i stället rört sig om att aningslösa användare klickat på länkar i suspekta e-brev från okända eller maskerade avsändare. Ingen vill göra dej till miljonär utan orsak. Grundregeln är därför klicka inte på alla länkar du ser.

2. Se till att ha ordentliga säkerhetskopior
De idag vanliga utpressningsmejlen bygger på att den som får ett e-brev ska klicka på en länk. Länken installerar skadlig kod som krypterar hårddisken, och ofta sekundärminnen som finns anslutna till andra datorer i samma nätverk. Du får ett erbjudande om att mot betalning få tillbaka dina data genom att förövaren avkrypterar din disk. När du eventuellt har betalat kan du ändå inte vara säker på att får disken avkrypterad. Glöm aldrig vem du gör affärer med.

Utpressningsmejl – två svaga länkar
I fråga om utpressningsmejl är det två svaga länkar: Den första är användaren, som klickar på länkar utan att tänka sig för och som därigenom installerar den skadliga koden i datorn eller datorsystemet. Den andra är bristen på regelbundna säkerhetskopior till en disk som endast är ansluten till datorn under de minuter det tar att göra backup. Så fort säkerhetskopieringen är klar ska disken kopplas bort från datorn – och därmed från internet. Den är då skyddad från skadliga krypteringsproigram. Sedan du avlägsnat virusprogrammet med utpressningskod från datorn kan du kopiera tillbaka dina data och fortsätta arbeta där du var.

Jag avstår här från att nämna överbelastningsattacker, som riktar sig mot servrar i stora datorsystem. Här några länkar till vad Amatörradionyheterna skrivit tidigare i det ämnet.

Sund misstänksamhet
Enligt PTS har nästan 100 procent av svenskarna har tillgång till nätet. Många av dem torde behöva tagga upp rent säkerhetsmässigt. Det handlar om teknik men framför allt om att beväpna sig med ett mått av sund misstänksamhet.

Sociala medier
Regelbundet rapporteras även om bedrägerier som initierats via sociala medier. Mina egna fördomar viskar, att det är bland aningslösa besökare och aktörer på sociala medier som den lägsta insikten om dator- och internetsäkerhet återfinns.

Kontrollera att hjärnan är ansluten
Oavsett till vilken kategori datoranvändare man föredrar att definiera sig, gäller det halvnya ordspråket: Kontrollera alltid att hjärnan är inkopplad innan strömbrytaren slås till.

 


 

FOTNOT

Uppdateringar av Windows 7
Säkerhetsuppdateringarna av Windows 7  nämns i artikeln PC för Alla. Säkerhetsuppdateringarna av Windows 7 (Service Pack 1)  mainstream support upphörde i januari 2015. Säkerhetsuppdateringarna för Windows 7 (Service Pack 1)  extended support  fortsätter emellertid fram till den 14 januari 2020.

För en dator med Windows 7 och Extended support betyder det att den skulle ha en möjlig livslängd på något mera än två år från nu. Nya program kommer sannolikt att tvinga fram skrotning långt innan dess.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com