Vintage Radio Test återkommer nästa år

Posted by Erik SM7DZV on 3 december, 2017 in Nyheter |

ARO — 14-dagarstest med gamla militära radiostationer.

— Av Erik SM7DZV —

Under andra halvan av oktober genomfördes två veckors Vintage Radio Test, även benämnd Army Radio Operators, ARO. Stationerna skulle ha varit ”krigsplacerade”. De skulle ha använts inom olika länders militära sambandstjänst. Ju äldre radiostation, desto högre poäng för förbindelsen.

Två svenska stationer
Endast två svenska stationer deltog, men de blev å andra sidan högt placerade: I telegrafiklassen placerade sig Göran SM7DLK på tredje och Willi SM6OMH på fjärde plats.

Undertecknad redaktör försökte några kvällar med RA-200. Motstationerna var läsbara men stationens 8 watt och två gånger 18 meters kastantenn räckte inte för att dubbelriktad förbindelse. Inte den här gången.


Mer än dubbelt så många förbindelser som förra året
Antalet förbindelser räknade på insända loggar var över 950, mer än två gånger så många som förra året. 528 QSO på telegrafi och 423 på foni.

Mario IK0MOZ, som är initiativtagare till testen, konstaterar efteråt att aktiviteten varit högre än förra året. Mario lovar fortsättning nästa år och skriver i sin sammanfattning:

Efter att ha grejat i två veckor med våra illaluktande riggar ser vi resultaten. Först dock den vanliga utgångspunkten om att syftet med vår aktivitet är att tvinga deltagarna att rengöra sina stationer från damm och försätta dem i brukbart skick. Sedan handlar det om att skapa en multinationell grupp av vänner som är OM, men som också tycker om att använda gamla före detta militära radiosatser. Resultatpoängen i testen är bara till för att stimulera detta arbete, för att testa egen operativ förmåga och praktiskt testa effektiviteten och förmågan hos utrustningen.

”Två spännande veckor…”
Mike DJ7RS som kom att bli vår kontaktperson sammanfattar:

Vi hade två spännande veckor med gamla radiostationer, det var trevligt att varje dag träffa våra vänner on the air och med olika ljud. Det här var amatörradio precis som jag tycker om det, och det var precis som för 55 år sedan, när vi började våra radiokarriärer. Tack för dessa två veckor. Vi gör om det igen, nästa år…

För alla svenska gamla militära telegrafister, som inte han bli klara till årets aktivitet, finns nu alla möjligheter att börja trimma alla gamla gröna och grå radiostationer. I oktober 2018 är det dags igen.

Länkar (pdf-filer från Mario IK0MOZ för nedladdning):
Sammanfattning och resultat: OT17_RapFin_ENG
Presentation av deltagare och bilder på deras radiostationer (Missa inte!):  OT17_HWAA

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com