Nyheten om ”IS-störning”
av Mix Megapol trolig tidningsanka

Posted by Erik SM7DZV on 8 december, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-12-08 klockan 12.05.

Ingen tycks har hört någon störd  sändning över FM-radion. Av allt att döma spreds både ”nyheten” och ljudet via internet. Det var alltså troligen en tidningsanka, som många stora medier hakade på, när man kablade ut att IS hade ”kuppat sig in” på Mix Megapol i Malmö

För en månad sedan publicerade vi en länk till en nyhetsartikel i Ny Teknik, där det talades om att en IS-låt hade ”kuppats in” på Mix Megapol i Malmö. Uppgiften förekom även hos bland andra Dagens Nyheter, Kvällsposten, Expressen, Aftonbladet och Sveriges Radio.

 

När dimmorna skingrades föreföll det mest sannolika förloppet ha varit att störningen hade skett med hjälp av en liten lokal sändare på Mix Megapols frekvens i Malmö. Om den möjligheten publicerade Amatörradionyheterna en artikel den 14 november.

Högst troligt en tidningsanka. – Det  som idag har börjat kallas ”Fake News”
Vad som nu har kommit fram är störningen på FM-bandet aldrig tycks har skett. Det är i vart fall ingen som verkar ha hört någon störd radioutsändning på FM-radio. Av allt att döma spreds både ”nyheten” och ljudet via internet. Det var alltså falsk nyhet som många stora medier hakade på.

Fel i vår rubrik
Som tur var höll vi oss till de tekniska förutsättningar för störsändning. Jag beklagar ändå att Amatörradionyheternas rubrik inte var satt inom citationstecken. Om vår rubrik hade varit ”Svartsändare i Malmö störde MixMegapol” hade vi klarat oss helt helskinnade. Jag beklagar att vår rubrik var felaktig.

Erik Nyberg
Ansvarig utgivare

 

Länkar:

Mix Megapol
Wikipedia: Om Mix Megapol

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com