Engelsk språklig tvetydighet:
”Radio Amateuring Like it’s 1975”

Posted by Erik SM7DZV on 9 december, 2017 in Nyheter |

— Erik SM7DZV —

Klicka på bilden för att komma till Hackaday.

I torsdagens upplaga av Hackaday.com skriver redaktören Jenny List om amatörradions tekniska utveckling. Den briljanta rubriken är byggd på en engelsk  tvetydighet, på gränsen till oöversättlig till svenska. Ett försök till fri översättning blir färglöst:

Radio Amateuring Like it’s 1975: Amatörradio som 1975. [En del] radioamatörer önskar det vore 1975.

Min översättning gör därför inget som helst anspråk på att vara sig språkligt eller tekniskt helt korrekt. Vissa stycken i originaltexten har jag sammanfattat, andra har jag helt  utelämnat. Min förhoppning är att översättningen ändå ska locka en och annan, tekniskt och/eller språkligt mer kunnig läsare än undertecknad, att ge sig i kast med originalet. Klicka på länken ovan eller på bilden.

Som utgångspunkt för sina reflexioner har List ett kopplingschema för en enkel transistoriserad 40-meterssändare som kritiseras i ett tweet.

 

Kanske min sociala grupp av radioamatörer skiljer sig från massorna, men bland dem är det universella klagomålet att det inte finns något nytt i en enkel transistorsändare som inte lika väl hade kunnat publiceras 1977 som 2017, skriver List

”Bakgrund behövs för att förstå problemet”
”För att förklara varför det här är ett problem, är det värt att ge lite bakgrund”, skriver List. Därefter gör hon en resumé över amatörradions tekniska utveckling fram till idag och avrundar med framsteg som satellitkommunikation, SDR och mikrovågsteknik.

Det är framsteg, det är inte så länge sedan att du skulle ha krävt mycket pengar och mycket watt att göra det.

Mot den bakgrunden kunde en avslappnad läsare bli förlåten för att sakna alla dessa framsteg och komma undan med intrycket att amatörradiokonstruktionen är en värld av diskreta komponenter med delnummer som du skulle ha hittat i en leverantörskatalog från 1975.

—–

Med tanke på att det finns mycket intressant ny teknik för radioamatörer, varför ser vi så mycket av vad vi väsentligt sett många gånger tidigare?

Svaret är givetvis att det finns en efterfrågan på det. Det är lätt att se varför det är så, eftersom det utan tvekan är elegant att göra en fungerande transceiver för nästan ingenting från de minsta delarna.

Det finns dock en djupare orsak till den efterfrågan, och det ligger i vad olika radioamatörer känner sig bekväma med.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com