Magnetstorm kan väntas dan före dopparedan
Ger troligen problem på kortvåg
och helgdagskväll för norrskensförbindelser
Uppdaterat 2017-12-23:
Solvinden tar längre tid än först beräknats för att nå jorden. Samtidigt skrivs bedömningen ned av hur mycket solvinden kommer att påverka jordens magnetfält.
NOAA-prognoser bedömer nu, enligt spaceweather.com, risken för jordmagnetisk storm till cirka 40 procent. Tidpunkten, när den snabbrörliga strömmen av solvind når jorden, är beräknad till julafton, den 24 december.
Följ utvecklingen på NOAA Radio Communications Dashboard.
Publicerat den 20 december:

Eric SM1TDE körde norrskensförbindelser i novembers månadstest.
– Jag hade aldrig kört tvåmeter mer än via repeater innan…
FOTO © Erik SM7DZV
— Av Erik SM7DZV —
Just nu strömmar solvind med hög hastighet mot jorden. Dagen före julafton kommer det troligen att vålla jordmagnetisk storm och norrsken. Det skulle i så fall innebära problem för kortvågstrafiken och möjligheter till långväga förbindelser på två meter via norrskens-QSOn.
Hur bra det kan gå, när det är riktig aurora, illustrerades under månadstesten på två meter i november.
Eric SM1TDE körde från SK1BL, Gotlands Radioamatörklubbs station i Ala Gyle, Katthammarsvik. Han beamade antennerna mot norr och finjusterade för bästa signalstyrka. Han upptäckte snart att det också behövdes 700 hertz minusskift.
– Telegrafisignalerna lät som en fräsning och var två kilohertz breda, berättar Eric. Totalt 107 QSOn under kvällen. Det gick lika bra att köra Polen som Moskva.
Två meter via norrsken ny erfarenhet för Eric
Norrskenet är olinjärt och hackar sönder signalerna. Man kan se det som att joniseringen fladdrar. För Eric var norrskensförbindelserna på två meter en ny erfarenhet:
– Innan den här kvällen hade jag i stort sett aldrig kört två meter mer än över repeatrar, säger han.
Två tredjedelar av förbindelserna gick via norrsken
– Av förbindelserna under månadstesten körde jag två tredjedelar via norrsken. Det var verkligen roligt och gav mersmak, sammanfattar Eric.
Lång och smal spricka i solens atmosfär släpper ut solvind

På Spaceweather.com kan man just nu läsa om sprickan i solens korona. Solvind strömmar ut och påverkar radiotrafiken.
Credit: Spaceweather.com.
Klicka för länk.
Just nu kan den som studerar rymdväder observera en mycket lång och smal spricka i solens atmosfär. Sprickan är mer än 17 gånger så lång som jordens omkrets, 70 tusen mil. Ut genom hålet strömmar solvind med mycket hög hastighet. Ännu har den inte hunnit fram till oss. Partikelstormen väntas nå jorden dagen före julafton.
Når jorden dagen före julafton
Det är inte någon alltför djärv spådom att hävda att vi då, högst sannolikt, kommer att få några dagars riktigt dåliga kortvågskonditioner. Samtidigt kommer vi att få ett enastående norrsken. Det är samma mönster vi sett under hela hösten. En gång per varje solrotation, från slutet av augusti fram till nu, har fenomenet upprepats.
När solvinden träffar jorden: Jordmagnetisk storm och aurora
För radioamatörer specialiserade på kortvåg är det force majeure, när jordmagnetisk storm trasar sönder jonosfären så att inte ens jonosonden i Juliusruh kan mäta någon reflexion. För radioamatörer, som kör två meter och tar tillfället i akt, kommer etern att öppna sig. Möjligheter kommer att infinna sig för att köra norrskensförbindelser från Sverige och långt söderut i Europa. Det var ett sådant tillfälle som Eric SM1TDE från Gotland fick illustrera här ovan.
Erik SM1TDE – QTH Visby
Eric bor Visby, i ett radhus inte långt från flygplatsen. Bakom huset på en liten gräsmatta, kanske sex gånger tio meter, står en vertikal kortvågsantenn, HyGain DX88.
-Den köpte jag från DX-Supply. Den får precis plats här, säger Eric. Jag kör lite DX härifrån. Antennen går från 80 till 10 meter, åtta band. Jag har faktist lov från hyresvärden att sätta upp den på taket, men det har inte behövts. Störningarna från omgivningen är inte farligare än att det är körbart.
Kollade störningarna innan han flyttade in
-När jag funderade på att flytta hit, gick jag bort till Elgiganten och köpte en liten mottagare för någon hundralapp, berättar Eric. Sedan gick jag runt och kollade störningar.
– Det borde ju ha varit S9 störnivå, men nej, nej, nej. Det här var på dan. Sedan var jag hit några kvällar också och mitt i natten och gick runt och smög, minns Eric. Och grannarna undrade, vad handlar det här om egentligen?
-Men jag kom fram till, att det duger nog det här. Så jag bestämde mej för lägenheten. Det är ju inte som när jag bodde ute på landet och hade två 30-metersmaster, men jag är igång i alla fall, säger Eric.
Riggen:TS-480, slutsteg från Ukraina och Hy Gain DX-88
Transceivern är en Kenwood 480, en modell som många använder för fjärrstyrning.
– Den brann för ett och ett halvt år sedan. Det var en transistor som var gången. Det var svårt att laga, komponenterna var ytmonterade. Men jag fick hjälp från ett par håll. Den nya transistorn kostade 45 kronor och den bytte Peter SM0BSO åt mej.
Slutsteget kommer från Ukraina och är konstruerat av Vlad UY5ZZ. Det ger 800 – 900 watt och går från 160 till 6 meter. Det sitter ett gammalt ryskt stridsvagnsrör i den.
-Jag är nog en av få som lyckats köra slut på det röret. Det håller 1500 timmar, sedan är det slut, säger berättar Eric, som nu är igång på rör nummer två.
Hängde utanför grinden till FRA
Eric växte upp i Ljugarn på sydöstra Gotland. Tvärs över vägen från hemmet låg på den tiden en av försvarets radioanläggningar. Det var ganska många radioamatörer där, men de flesta var väl inte så aktiva.
Bertil SM1YE var chef där. En gång berättade han att ”jag kommer ihåg dej Eric. Vi där såg en liten parvel, i sju- åtta – eller nioårsåldern, som kom cyklande där upp till grinden. Han stod där och tittade länge och väl, tills någon av oss fick gå ned till grinden och tala om att här får du inte komma in…”
Lärde telegrafi som 14-åring
– Jag var intresserad av att lyssna på kortvågsradio, säger Eric. Så småningom blev det amatörradio som lockade mest. Jag var väl 13 – 14 år, när jag började lära mej telegrafi. Certifikatet var daterat den 27 april 1989, på Samuel Morse födelsedag…
Många QSOn blir det
Många QSOn blir det. Eric har kört 82 000 QSOn som finns loggade på papper. Till det kommer cirka 90 000 QSOn i tester och 25 000 QSOn från olika platser under resor i världen. Det börjar närma sig 200 000 QSOn.
Utöver Sverige har Eric kört amatörradio från Tanzania, Gambia, Kenya, Uganda, Ruanda, Peru och Island. Dessutom har han aktiverat Märket, eller som det också brukar heta: Market Island.
– Från det jag började intressera mig för Märket tog det 18 år tills jag fick tillstånd att köra därifrån, i juli 2007, säger Eric. Men då blev det 7000 QSOn under fem dygn.
”Behöver sitta vid radion en stund varje dag”
– Jag har inte tröttnat på att köra CW, säger Eric. Jag behöver sätta mej vid radion en stund varje dag. Det är bra för mitt välbefinnande. Dessutom är jag väldigt road av QSL.