3400 kronor för mottagare och avkodare
som får alla potentiella tjuvar av lyxbilar att jubla

Posted by Erik SM7DZV on 26 december, 2017 in Nyheter |

Uppdaterat 2017-12-27: Tre länkar till Youtube:
How to hack a car. (Längst ned i artikeln.)

Tillverkarens ”varningstext”:
”Du är ansvarig för att använda din HackRF One lagligt”.

— Av Erik SM7DZV —

Biltjuvarnas vardag har förändrats i grunden. Ingen behöver längre bryta sig in i en låst bil. Ingen behöver kunna något om tjuvkoppling.

Det som krävs är en avancerad SDR-mottagare och avkodare till ett pris av tre och ett halvt tusen kronor. Apparaten gör att alla moderna bilar med elektroniska nycklar står där som om de vore olåsta och med nycklarna i tändningslåset. För biltjuvarna är det bara att åka.

På sin hemsida ger tillverkaren också tips om elektroniska hemlarm med dålig säkerhet. Marknaden förefaller vara oändlig.

Tillverkningen av utrustningen är naturligtvis inte olaglig. Det är användningen av apparaten som blir olaglig, den dag den börjar användas för att hacka bilar.

Med hjälp av utrustning, till salu  på nätet för 3395 svenska kronor, kan du enkelt lära dej att läsa av och spela in radiosignalerna från moderna bilars elektroniska nycklar. Sedan kopierar du koden till en laptop som du använder för att låsa upp och stjäla bilen. Lätt som en plätt.  Polisen och försäkringsbolagen är på efterkälken. Biltillverkarna låtsas inte känna till problemet, mörkar för att inte vålla panik bland bilköparna.

 

Två minuter för att stjäla en lyxbil
Fördelen för biltjuvarna är dessutom att det nu blivit mycket enklare att stjäla lyxbilar än gamla Volvo Amazoner. Inte finns det heller någon anledning att stjäla normaldyra bilar när lyxbilarna bara står och väntar. Inte den minsta skråma i lacken. Fort går det också. Efter två minuter är bilen på väg ut ur landet.

Ingen ny företeelse
Det är ingen ny företeelse, när SVT Nyheter/Jönköping idag rapporterar att flera bilstölder har inträffat i Jönköpings län under året, där tjuvarna läst av signaler från nyckelsändare utanför ägarens hem och sedan låst upp och stulit bilen.

Bilindustrin mörkar – rädd för panik
I februari i år rapporterade DN att bilföretagen mörkar detta eller liknande sätt att stjäla bilar. Skälet skulle vara att bilindustrin inte vill skapa panik bland ägare till nya och dyra bilar.

Två minuter behövs
I maj visade Teknikens Värld hur två biltjuvar på några minuter stjäl en BMW värd 700 000 kronor. Samma månad hade Mail Online en artikel, där man visar hur två av deras reportrar bara behövde två minuter för att öppna en Range Rover för 1,1 miljoner kronor.

Kan köpas på nätet för 3400 kronor
Verktyget tjuvarna använder kan man köpa på Amazon för 3400 svenska kronor. Tjuven fångar upp radiosignalen från bilnyckeln. Signalen laddas ned till en bärbar dator och tjuvarna öppnar sedan bilen genom att sända den stulna nyckelsignalen. ”Verktyget” kallas ”HackRF One”. Radioenheten fungerar från ett avstånd på upp till 30 meter.

Säljs bland annat i Sverige
Den som besöker tillverkarens site på nätet får beskedet att det inte är någon säljsajt, bara en ”Demo store. No orders will be fullfilled.” Det är inget problem för biltjuvarna. På hemsidan finns länkar till säljsajter till bland annat ett antal europeiska länder, Sverige inkluderat.

Tillverkarens ”friskrivning”
Naturligtvis är tillverkaren medveten om utrustningens primära potentiella användningsområde. Upplysningen på den svenske säljarens hemsida är att apparaten är testutrustning för radiosystem (”RF systems”). Det har heller inte blivit testat för överensstämmelse med regler om sändning av radiosignaler. Den sista raden i informationen skrämmer säkert skiten ur alla potentiella biltjuvar:

”Du ansvarar för att använda apparaten lagligt…”
”You are responsible for using your HackRF One legally.” Bäva måtte tjyvarna, inte sant?

På tillverkaren hemsida även tips om osäkra hemlarm
På tillverkarens hemsida finns även analyserat och beskrivet den bristande säkerheten i ett elektroniskt hemlarm. Marknaden tycks vara obegränsad.

Länkar:
SVT Jönköping 2017-12-26: Nyhetsartikel om stulna lyxbilar i Jönköping  
Teknikens Värld: BMW stulen med signalförstärkare   
MailOnline: ”a hacking gadget that is a car thief’s dream…”  
Amatörradionyheterna (2017-02-10): Bilföretag mörkar om enkel stöldmetod

Youtube: Hackers Remotely Kill a Jeep on the Highway—With Me in It   
Youtube: How to Hack a Car: Phreaked Out (Episode 2)  
Youtube: High-tech car theft: How to hack a car (CBC Marketplace)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com