Länk till Kirunas magnetometer
finns nu nu i vår verktygslåda

Posted by Erik SM7DZV on 27 december, 2017 in Nyheter |

Klicka på bilden för realtidsobservation vid IRF:s magnetometer i Kiruna.
Se sidan i helskärmsläge.

— Av Erik SM7DZV —

Veckan före jul publicerade Amatörradionyheterna en prognos rörande solvind med hög hastighet som väntades påverka jordens jonosfär i början av julhelgen. Uppgiften om den förväntade snabba solvinden kom från NOAA i början av julveckan. Den förmedlades bland annat av spaceweather.com.

Norrsken och störning av jordens magnetfält förväntades. Det visade sig, i efterhand, inte vara någon bra prognos. Ju längre tiden gick desto mer fel blev det mellan den första utsagan och det verkliga utfallet.

Det är svårt att sia – särskilt om framtiden
Det är alltid mycket lättare, att komma i efterhand och tala om hur det verkligen blev, än att själv göra en prognos. Så fort SMHI missar en väderprognos finns det tusentals människor som inte missar möjligheten att tala om hur fel det blev.

För att ge våra läsare möjligheter att själva observera den geomagnetiska utvecklingen, har vi från och med i dag lagt en länk i vår verktygslåda till IRF:s magnetometer i Kiruna. Notera att grafen inte visar någon prognos utan observationer i realtid. Klicka på Rymdväder i vår huvudmeny och därefter på IRF Magnetometer Kiruna.

Magnetometern i Kiruna
Magnetometern i Kiruna finns vid Institutet för rymdfysik och mäter jordmagnetisk aktivitet i realtid. Två typer av mätningar genomförs, absoluta respektive korttidsvariationer.

Absoluta mätningar görs för att skatta styrka och riktning på det magnetfält som skapas inne i jorden. Dessa förändringar är långsamma och rör sig om tiotals år. På observatoriets hemsida anges som orsak dålig förståelse för de interna processerna.

Korttidsvariationerna med tidsskalor från några få sekunder till ett år beror på elektriska flödesströmmar i jonosfären (primärt på 100 – 130 kilometers höjd) och inkluderar jordens ytlager.

Läs om mätning med magnetometer och tolkning av observationerna. Klicka här.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com