Mats SA2AWO behöver ingen akut hjälp…

Posted by Erik SM7DZV on 27 december, 2017 in Nyheter |

Uppdaterat 2017-12-28.

Mats SA2AWO, inte i Mariupol Ukraina men väl vid ett gigantiskt flyttblock vid Lillsävarträsket. Bilden från 2016.
FOTO privat.
Läs mer och se bilder från Lillsävarträsket. Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Mats SA2AWO i Aborrträsk, Åmsele, behöver ingen akut ekonomisk hjälp.

I ett mejl, som ser ut att vara skickat av Mats, uppges han vara i behov av akut ekonomisk hjälp. Ta det lugnt. Det är bara ett av otaliga bedrägeriförsök över internet.

Någon har kapat Mats hotmailkonto och adressbok och skickat ett bedrägerimejl till alla hans epostkontakter. Mats har aldrig varit i Ukraina, och han har inte blivit bestulen.

QRV från SI9AM detta veckoslut
Närmast på programmet för Mats och Maria SA2YLM är en resa till Hammarstrand, där de hyrt en stuga. På fredag eller lördag kommer de att vara QRV från SI9AM i Utanede.

Samma sorts bedrägerimejl som vanligt…
Texten i bedrägerimejlet är den samma som med vissa modifieringar alltid skickas runt när den här metoden används. Förövarna ändrar destination och belopp men kontentan är alltid att den som skulle få för sig att skicka pengar för att ”hjälpa” Mats kommer att bli blåst. Vi har tidigare sett hur andra radioamatörer har drabbats av precis samma typ av bedrägeriförsök.

Problemet för den drabbade, i det här fallet Mats, är att epostadressen blir omdirigerad och att sparade mejl, adressböcker och liknande kan gå förlorade. De adressater som fanns i Mats adressbok kan riskera med ytterligare bedrägeriförsök längre fram när nu adresserna kommit på avvägar.

Använd den här adressen till Mats i stället
Du som behöver skicka mejl till Mats föreslås använda adressen matsan*aborrtrask.se. Byt asterisken mot ett snabel-a. Adressen som blev kapad är sa2awo@hotmail.com.

Här är texten till bedrägerimejlet:

Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Mariupol, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 19,200 kr. Berätta om du kan hjälpa mig genom MoneyGram eftersom det är det bästa alternativet jag har.
Jag ser fram emot ditt svar.
MvH // Mats Åström

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com