Kult att lära sig telegrafi

Posted by Erik SM7DZV on 1 januari, 2018 in Nyheter |

— Av Bo  SA4CMB  —

Bo SA4CMB.
Foto:Privat.

Vi är 4 personer som börjat träna på morsealfabetet. Det är lite kul när flera är med och peppar varandra. Det är inte så att vi kör någon kurs, nej det görs sporadiskt helst en gång per dag under en kort stund.

Någon använder Koch metoden och någon lyssnar in via nallen, en tredje kör via internet – online training.

Olika metoder…
Själv kör jag on line via tangentbordet, en 2 key variant, samt ett lyssnarprogram där jag själv väljer ut intressanta tecken som kan ge mig olika fraser och mitt call. Det blir roligt att träna när jag kör med lite nyttoord. Koch är för mig en frustrerande inlärningsmetod, alla är vi olika så jag kör min metod med fritt val.

… och olika hastigheter
Vi kör lite olika hastigheter i lyssningen, jag föredrar 85-takt, medan någon kör 100-takt som max.

 

Man behöver inte ha Amatörradioambitioner för att lära sig Morse. En av oss i gänget pluggar elteknik och tycker att morse är en udda kul grej/kommunikationsform som är bra och rolig att kunna behärska, kanske man kan signalera med ficklampan från skidbacken vid något tillfälle säger han och mysskrattar.

Telegrafi som kullturarv
Borde inte telegrafi hamna i kulturarvet om det inte redan finns där?
[Se fotnot nedan. // Red.]

När vi tränar Morse live kör vi på 28 MHz och 5  watt, det går kanon mellan oss men avståndet är ju ringa 20km mellan trådantennerna.

IAMBIC keyer
Min Iambic keyer består för närvarande av två svetstrådar fästa i en sockerbit med 4 bitar, kontakten mot svetstrådarna sker i framkant mot en mässinghylsa urtagen ur en dansking. Allt skruvat på en liten träbit.

Är det fler som vill haka på Morse skapat 1830 nånting, så är det bara att ge sig tillkänna på Facebook under forumet Radio and Antennas.

Ha ett Gott Nytt År
Bo  SA4CMB

 

FOTNOT
En arbetsgrupp inom tyska DARC lyckades 2015 få upp telegrafi på UNESCO:s utvalslista över immateriella kulturarv.  Klicka här för länk.
//Red.


 

Bosse tipsar:
Så här gör du dej en egen IAMBIC keyer:
Gräv lite i surpluslådan och vips har du skapat dig allt som behövs för att göra dej din egen IAMBIC keyer.
Lite svetstråd för gassvets, en kraftig sockerbit, metallen i en Dansking (sockerbit som man sätter i elkablar från bara ett håll) en liten mässingbit från en skrotad elcentral och två bitar krympslang. Eftersom danskingen är lite oval kan man vrida den så att trådgapet blir någorlunda lagom.

Bilder

Horisontell design.

Kontaktanordning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klar för inkoppling.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com