Tillåtet att ta med fasta telefonnumret
till mobilnätet eller vid flytt till annat område

Posted by Erik SM7DZV on 11 januari, 2018 in Nyheter |

Post- och telestyrelsen (PTS) har beslutat att tillåta användning av geografiska telefonnummer i andra riktnummerområden och i mobilnät. Det innebär att abonnenter kan få behålla sitt fasta geografiska telefonnummer när de flyttar till annan ort.

Allt fler vill kunna använda sitt fasta geografiska telefonnummer mer flexibelt, till exempel flytta med det till ett annat riktnummerområde eller använda det i mobilnät. Den har typen av användning förekommer redan, men har egentligen inte varit tillåten enligt nummerplanen.

– Den svenska nummerplanen behöver moderniseras för att möta både den tekniska utvecklingen av, och användarnas möjlighet att fullt ut nyttja ip-baserade och mobila kommunikationstjänster. Detta beslut innebär första steget på den vägen, säger Bo Martinsson på PTS nätsäkerhetsavdelning.

PTS beslut innebär att operatörer kan erbjuda den här möjligheten till sina kunder, men de är inte skyldiga att göra det.

Förutom fasta geografiska telefonnummer berörs även de icke-geografiska nummerserierna 010 och 075 av beslutet. På lång sikt ser PTS behov av att helt ta bort dagens riktnummerområden och ta bort skillnaden mellan fasta telefonnummer och mobilnummer, för att medge en än mer flexibel användning av telefonnummer.

Länk till PTS pressmeddelande

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com